Plek in het dierenrijk

Chimpansees behoren tot de mensapen. In Burgers’ Zoo bewonen ze een verblijf naast de gorilla’s, die ook tot de mensapen worden gerekend. Het DNA van chimpansees komt voor zo’n 98,5% overeen met dat van mensen. Ze zijn dus ook nauwe familie van de mens, zelfs nauwer dan van de gorilla.  

Eigenschappen van de Chimpansee

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Chimpansees leven in complexe gemeenschappen, waarbij de volwassen mannetjes in de rangorde aan de top staan. Bondgenootschappen en coalities worden gevormd om de toppositie te verwerven en te behouden. Ranghoge mannetjes laten af en toe een spectaculair imponeerritueel zien, bestaande uit roepen, rennen met overeind gezette haren, stampen en slaan. Alles om de groepsleden onder de indruk te krijgen! 

Wist u dit al over chimpansees?

  • Chimpansees vlooien elkaar niet om beestjes uit elkaars vacht te verwijderen, maar om vriendschappen aan te knopen en te bevestigen.
  • De chimpanseegroep in Burgers’ Zoo is waarschijnlijk de best bestudeerde chimpanseegroep in dierentuinen wereldwijd. Als sinds de jaren zeventig hebben talloze gedragswetenschappers deze groep geobserveerd.
  • Eén van de biologen die deze chimpansees hebben geobserveerd, was Frans de Waal. Hij werd wereldberoemd met zijn baanbrekende onderzoek. De Waal heeft in Arnhem voor het eerst waargenomen dat chimpansees na een conflict met elkaar verzoenen.
Voortplanting

Voortplanting

De vruchtbare vrouwtjes zijn gemakkelijk te herkennen aan de roze zwelling van hun genitaalstreek. Chimpanseemannetjes vinden deze zwellingen reuze interessant. Vrouwtjes paren vaak met meerdere mannetjes, er is geen langdurige paarband. De opvoeding van het jong duurt jarenlang en is de taak van de moeder.  

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Chimpansees gebruiken allerlei gereedschappen. Ze slaan harde kola-noten open met stenen en hengelen met stokjes naar termieten. Dankzij deze hulpmiddelen kunnen ze gebruik maken van voedselbronnen die  belangrijke nutriënten bevatten die niet in hun hoofdvoedsel (vruchten en bladeren) zitten.  

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Boskap, jacht op chimpansees om het vlees en infectieziektes zoals ebola bedreigen het voortbestaan van deze soort. Burgers’ Zoo spant zich actief in bij de organisatie van het Europese fokprogramma voor chimpansees. Bij de gezamenlijke natuurbehoudscampagne van Europese dierentuinen voor het behoud van mensapen in het wild  heeft het dierenpark meer dan € 20.000 opgehaald voor beschermingsprojecten.

  • <

    <Onbekend >

    >
  • <

    <Niet bedreigd >

    >
  • <

    <Bijna bedreigd >

    >
  • <

    <Kwetsbaar >

    >
  • <

    <Bedreigd >

    >
  • <

    <Ernstig bedreigd >

    >
  • <

    <Uitgestorven in het wild >

    >
  • <

    <Uitgestorven >

    >
De chimpansees in het Park

In het parkgedeelte bewonen de chimpansees sinds 1971 een ruim eiland. De dieren hebben ook beschikking over een binnenverblijf. Buiten het zicht van het publiek zijn er nog een aantal separatieverblijven, waar de chimpansees bijvoorbeeld hun ochtendmaaltijd krijgen en waar ze zich ophouden als de verzorgers het grote verblijf schoonmaken. Chimpansees zijn namelijk oersterk en ze hebben een opvliegend karakter. De verzorgers betreden daarom nooit het verblijf als de dieren zich daarin bevinden. Als het kouder is dan 10 graden, geven de chimpansees er de voorkeur aan om lekker in het verwarmde binnenverblijf te blijven. Ze ondernemen dan meestal slechts korte uitstapjes naar hun eiland.

In Burgers’ Zoo bootsen we de natuurlijke situatie na, met meerdere volwassen mannetjes in de groep. Dierverzorgers en biologen houden goed bij hoe de machtspelletjes en coalities tussen de dieren onderling verlopen.