Nadat begin februari gorillavrouw N'gayla haar eerste jong kreeg, werd er aan het eind van die maand een tweede jong geboren. Het is het vierde jong van moeder N'diki.
Met N'diki hebben we nogal wat te stellen gehad als ze jongen kreeg. Ook nu is dat weer het geval.Telkens wil N'diki direct na de geboorte niets van haar jongen weten. Met de laatste twee jongen, N'gayla en N'kwango, is het met veel geduld en moeite gelukt N'diki in de eerste dagen na de geboorte zover te krijgen dat ze haar kinderen alsnog aannam en verder grootbracht. Dit maal is dat niet gelukt.
Ondanks extra controles in de nachthokken laat in de avond en extra vroeg in de ochtend en camerabewaking, werd de geboorte pas opgemerkt toen het jong al enkele uren op de koude vloer van het verblijf gelegen had. De vliezen zaten nog over haar hoofdje en het bleek dat ze zuurstoftekort had gehad. Na een paar spannende eerste dagen knapte het kleine gorillameisje echter aanzienlijk op. Pogingen om N'diki er toen nog een keer toe te bewegen ook dit jong aan te nemen zijn ook jammergenoeg niet geslaagd. N'diki was telkens heel resoluut. Ze wilde wel ruiken en voelen aan het jong, maar als het haar werd 'aangeboden' duwde ze het zelfverzekerd opzij.
Op dit moment word N'yokuli door de verzorgers met de fles gevoed. Overdag is ze in het mensapenhuis en ze heeft er zo vaak als maar mogelijk is contact met de andere gorilla's.
Tot ons grote verdriet hebben we onlangs één van onze twee oudste chimpansees moeten laten inslapen. Ze was sterk verzwakt en sectie wees uit dat ze onder meer aan baarmoederhalskanker leed.
Kuif was samen met de even oude 'Mamma', die nog in de groep te vinden is en nog twee andere chimpansees in het voorjaar van 1971 vanuit Leipzig naar Arnhem gekomen om deel uit te maken van de nieuw samen te stellen groep voor het toen te openen chimpanseeverblijf. In Leipzig was ze als jong chimpanseetje van ongeveer anderhalf jaar oud in 1958 gekomen, toen al in gezelschap van Mamma. Op die leeftijd hebben de jonge chimpjes zich erg aan hun menselijke verzorgers gehecht en tot het laatst toe was Kuif erg gesteld op contact met de verzorgers. We hebben van die eigenschap dankbaar gebruik kunnen maken toen één van de andere vrouwtjes in de groep in 1979 een jong kreeg en door wat lichamelijke problemen niet in staat was haar jong zelf groot te brengen. Het jong, dat Roosje genoemd werd, werd aanvankelijk met de fles groot gevoed, maar door dit voor te doen aan Kuif is het gelukt haar deze techniek te leren. Eerst mocht Kuif de kleine Roosje door de tralies de fles geven en uiteindelijk hebben we Roosje aan Kuif gegeven en die heeft Roosje voortreffelijk opgevoed. Uiteindelijk is Kuif voldoende melk gaan produceren en kon het flesje achterwege blijven. Naderhand heeft Kuif hetzelfde nog een keer met een ander jong chimpje gedaan.
Kuif was altijd één van de hoogste vrouwen in de rangorde binnen de groep en ze heeft daardoor grote invloed gehad op het reilen en zeilen in de hele groep. Ze heeft diverse jongen grootgebracht, waaronder het jongvolwassen mannetje Giambo, die zich de laatste tijd steeds meer doet gelden en die zo goed herkenbaar is aan zijn grijsgekleurde vacht. Ook stoere volwassen chimpanseemannen onderhouden nog hele goede relaties met hun moeder en het leidt geen twijfel dat Giambo zijn moeder zal missen, net als alle mensenvrienden die Kuif in haar leven heeft gemaakt.
Jonge hoornraafjes zijn zo lelijk dat het bijna mooi is. Onlangs zijn er in de broedmachine twee van deze vogeltjes uitgekomen. Hoornraven zijn helemaal geen familie van raven. Het zijn eigenlijk neushoornvogels die zich aan een leven op de bodem hebben aangepast. Tussen 1986 en 1991 kwamen er regelmatig hoornraafjes uit in Burgers'. Daarna kwam de klad erin en ook elders in de Europa wil het met de fok niet zo geweldig lukken. Vandaar dat met de eieren van het inmiddels nieuwgevormde stel geen risico werd genomen. Tegen onze eigen voorkeur in hebben we toch besloten de jongen met de hand groot te brengen. Vooral doordat het om twee jongen tegelijk gaat is het risico op ongewenste inprenting op mensen wat minder groot. Bij een volgend legsel is het de bedoeling te kijken of de vogels zelf hun jongen groot willen brengen.
Zeearenden worden door vogelaars nogal eens als vliegende deuren aangeduid. Dat heeft te maken met de afmetingen van een zeearend in volle vlucht. Het ziet er naar uit dat de eerste vlucht van de zojuist uitgekomen zeearendjes per vliegtuig zal plaatsvinden. Net als vorig jaar is het de bedoeling dat de arendjes naar Israël gaan om daar deel uit te maken van een reïntroductieproject voor deze soort. Al jaren is ons Park succesvol met de fok van zeearenden. Ook de moeder van deze kuikens kwam in ons park uit het ei.
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden