Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is een mens die ’s nachts in een wolf verandert en dan mensen en dieren verslindt. Meestal vindt deze gedaantewisseling bij volle maan plaats. Je herkent weerwolven in hun mensengedaante aan hun gele ogen en doorlopende wenkbrauwen. Andere aanwijzingen zijn sterk behaarde handen met wijsvingers die langer zijn dan de overige vingers. En huisdieren reageren heftig op weerwolven in menselijke gedaante: katten beginnen te blazen, honden te blaffen en paarden wild te steigeren. Iedere weerwolf wordt vergezeld door de duivel en het is zijn aanwezigheid, die de huisdieren ruiken. Weerwolven zijn over het algemeen agressief en opvliegend van aard. Dikwijls komt er haar uit hun oren en neusgaten.
De duivel zelf zou de weerwolf geschapen hebben. Uit rottend hout maakte hij een gruwelijke kop, uit steen een hart en uit onwrikbare boomwortels een lijf. Dat lijf vulde hij met koud vuur en zie daar: de weerwolf! Maar ook op andere manieren kun je een weerwolf worden. Bijvoorbeeld door een wolfsgordel om te doen die is vervaardigd uit mensenhuid. Of door je in te smeren met een speciale zalf, gemaakt van kattenvet, anijszaad en opium, terwijl men een speciale spreuk uitroept. Een andere mogelijkheid is door een verbond met de duivel te sluiten. Of door de hersenen van een wolf te eten en water uit zijn pootafdrukken te drinken. Tenslotte – één van de meest voorkomende oorzaken: gebeten worden door een weerwolf.
Wanneer mensen zeven zonen krijgen zonder een dochter ertussen, dan is één van die zeven zonen een weerwolf. Meestal is het de jongste zoon. Je kunt een weerwolf niet doden: wordt een weerwolf dodelijk getroffen – en dat kan alleen met een zilveren kogel – dan verandert hij direct weer in een mens. Als het beest gewond raakt, zal hij die wond ook in zijn menselijke gedaante houden. Tussen 1520 en 1630 zouden er 30.000 gevallen van weerwolven in Frankrijk geregistreerd zijn: de meeste werden gevangen, berecht en opgehangen.
In de Griekse mythologie wordt Lycaeon door Zeus in een wolf veranderd, wanneer hij Zeus bij wijze van test mensenvlees voorzet als maaltijd. Lycaeon heeft zijn eigen zevenjarige zoontje gedood en gebraden! Hij wil de alwetendheid van de oppergod testen en hem een gruwelijke misdaad laten plegen door mensenvlees te eten. Voor straf moet Lycaeon voortaan als wolf door het leven. Het verhaal van Lycaeon laat zijn sporen op meerdere plaatsen na: zo luidt de wetenschappelijke naam van de Afrikaanse wilde hond bijvoorbeeld Lycaon pictus. Of we komen het tegen in het verschijnsel Lykantroop: een geestesziek mens dat zich inbeeldt dat hij een wolf is, slechts rauw vlees eet en zich met de voet achter de oren krabt.
Hitler raakt geïnspireerd door de mythe van de weerwolf. In de zomer van 1944, toen Duitsland onder steeds grotere druk van de geallieerden kwam te staan, richtte hij in het geheim het ‘Werwolf-Korps’ op, dat onder leiding stond van SS Obergruppenführer Hans-Adolf Prützmann. Het doel van dit korps was om heimelijk sluipmoorden, sabotageactiviteiten en guerrilla-acties uit te voeren. Overdag zouden ze gewoon opgaan in de burgerbevolking en met name ’s nachts toeslaan: vandaar de verwijzing naar weerwolven. Het korps is niet heel lang actief geweest en rond de Duitse capitulatie weer ontbonden. Wel is bekend geworden dat ze Franz Oppenhoff, de door de geallieerden aangestelde nieuwe burgemeester van Aken, in maart 1945 hebben vermoord.
Dankzij de populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon bestaan er gelukkig ook vriendelijke weerwolven. Van Loon heeft het personage Dolfje Weerwolfje gecreëerd: een nietsvermoedende jongen die er plotseling achter komt dat hij bij volle maan verandert in een weerwolf! Gelukkig blijkt hij niet de enige te zijn en sluit hij een hechte vriendschap met Noura, een meisje dat ook een weerwolf blijkt te zijn. Samen beleven ze allerlei spannende avonturen, die meerdere malen zijn bekroond met prijzen als beste kinderboeken.
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden
De draak is een fabelwezen dat vaak als een groot reptielachtig dier wordt afgebeeld. De draak speel…
Enkele seconde geleden