Manenduiven behoren uiteraard, zoals de naam al zegt, tot de duivenfamilie. Recent genetisch onderzoek wijst erop dat deze duivensoort één van de nauwste nog levende verwanten van de fameuze uitgestorven dodo zou kunnen zijn.
In Burgers’ Zoo leven allerlei soorten tropische duiven, zoals vruchtenduiven, kroonduiven, witvleugelduiven en fazantduiven.
De manenduif bewoont allerlei kleine eilandjes in de Zuidoost-Aziatische regio. Om te slapen vliegen ze ‘s avonds in flinke groepen naar heel kleine, door roofdieren onbewoonde eilandjes. Omdat daar echter weinig voedsel te vinden valt, ‘forenzen’ ze vroeg in de ochtend weer naar grotere eilanden. Zo leggen deze duiven dagelijks een flinke afstand af.
Om te broeden blijven deze duiven ook graag op dichtbeboste, heel kleine eilandjes. Het liefst broeden ze in kolonies. Ze leggen per legsel slechts één ei. Dat heeft een lichte kleur met een lichtblauwe tint.
Zoals alle vogels hebben manenduiven geen tanden. Om hardere plantendelen en zaden toch klein te kunnen malen, slikken ze stenen in. Die verkleinen in de spiermaag van de vogel het voedsel. Een mooie manier om minder makkelijk eet- en verteerbaar voedsel toch te kunnen gebruiken.
Helaas worden de maagstenen van manenduiven door sommige mensen als talisman of als sieraad gebruikt. Daarom, en om het vlees, wordt er dus op de vogels gejaagd. Ook zijn ze afhankelijk van tropische bosgebieden.
Momenteel is er nog geen fokprogramma voor deze duivensoort in Europese dierentuinen. Ze zijn trouwens helemaal niet zo makkelijk om te kweken. Het lijkt erop dat kweeksucces beter te realiseren is in een verblijf dat ruim genoeg is voor een grotere groep van deze duiven; ideaal dus voor in de Bush. We zijn er dan ook trots op dat het in Burgers' Zoo al jarenlang heel goed lukt om met deze soort voort te planten.
Deze duiven met de opvallende lange veren rond de nek scharrelen overdag vaak in hun eentje of in paartjes rond. Hun voedsel zoeken ze bijna uitsluitend op de grond. Aan het einde van de dag verzamelen ze zich ook in de Bush in groepjes, om hun slaapplek op te zoeken. Net als in de natuur, alleen hoeven ze hier niet naar een atol in de oceaan te vliegen om te gaan slapen! Zoals alle duiven slapen manenduiven trouwens veilig boven de grond, in dit geval in een boom.