Plek in het dierenrijk

Kolenbranderschildpadden zijn reptielen en behoren tot de kleine zestig soorten landschildpadden op aarde. Schildpadden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun beschermende pantser van bot en hoorn. Ook leggen alle schildpadden eieren en ze hebben geen tanden in hun bek.

In Burgers’ Zoo zijn de kolenbranderschildpadden de enige landschildpadden. Maar er leven wel meerdere soorten moerasschildpadden in de Bush en in de Mangrove

Eigenschappen van de Kolenbranderschildpad

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Een verstopplek ergens op de grond van het regenwoud is voor kolenbranderschildpadden een belangrijk element. Daar rusten en slapen ze meer dan de helft van de dag. Vanuit die veilige plek ondernemen ze tevens hun zoektochten naar voedsel. Op een goede verstopplek kun je soms zelf meerdere van deze schildpadden naast elkaar vinden.

Wist u dit al over kolenbranderschildpadden?

  • Haar naam dankt deze soort aan de rode vlekken op de voorpoten en de kop: oranjerood zoals gloeiende kolen!
  • Kolenbranderschildpadden hebben een vrij slecht zicht, maar ze kunnen goed ruiken. Als ze lopen laten ze geursporen achter die nog dagen later door een soortgenoot kunnen worden gevolgd.
  • Kolenbranderschildpadden kunnen, net als ook andere soorten landschildpadden, door de neusgaten drinken.
  • Het is afhankelijk van de buitentemperatuur, hoe lang zich de in de grond verstopte eieren van deze schildpad moeten ontwikkelen. Gemiddeld komen de jonge na 5 maanden uit, de broedduur kan echter variëren tussen 3,5 maanden en 7 maanden.
  • Over deze diersoort is nog vrij weinig bekend. In dierentuinen zijn ze leeftijden van ouder dan 30 jaar bereikt, maar hoe oud ze in het wild worden, weten we niet. Ze schijnen met vijf jaar geslachtsrijp te worden.
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Schildpadden hebben een inwendige bevruchting, dus er vinden echte paringen plaats. Bij landschildpadden met hun koepelvormige pantser ziet zo’n paring wat onhandig uit. Het mannetje heeft echter in het buikgedeelte van de pantser een kuiltje. Zo past bij iets beter op het vrouwtje, dat een platte schild op de buik heeft. Aan de vorm van het buikschild kun je dus ook mannetje en vrouwtje uit elkaar kennen.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Kolenbranderschildpadden gebruiken als verstopplek graag een verlaten hol van een gordeldier of een rustplek van een agoeti (grote knaagdieren). Door hun pantser zijn ze in principe goed beschermd, maar jaguars kunnen met hun krachtige kaken zelfs schildpadden ‘openkraken’. Kolenbranderschildpadden staan dus af en toe op het menu van jaguars. 

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Deze schildpadden staan momenteel nog niet op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Dit ligt deels daaraan, dat ze heel lastig in de natuur zijn te bestuderen. Daarom weet niemand, hoeveel veel van deze schildpadden er nog zijn en hoe de populatie zich ontwikkelt. Wel  is bekend, dat kolenbranderschildpadden als huisdier en als voedsel geëxporteerd. In de Europese Unie is het voor particulieren verboden om deze soort zonder speciale papieren te kopen of te huisvesten.

  • <

    <Onbekend >

    >
  • <

    <Niet bedreigd >

    >
  • <

    <Bijna bedreigd >

    >
  • <

    <Kwetsbaar >

    >
  • <

    <Bedreigd >

    >
  • <

    <Ernstig bedreigd >

    >
  • <

    <Uitgestorven in het wild >

    >
  • <

    <Uitgestorven >

    >
De kolenbranderschildpadden in de Bush

Soms komt een onvoorzichtige kolenbranderschildpad op haar rug terecht. Ze ziet er dan heel hulpeloos uit en de bezoekers alarmeren de dierverzorgers. Dat is echter niet echt nodig, want gelukkig kunnen kolenbranderschildpadden zich zelf weer omdraaien.

Kolenbranderschildpadden houden van warmte. Ze liggen daarom graag onder de infraroodstraler in hun verblijf. Deze golflengte van het licht van deze stralers is voor het menselijke oog niet zichtbaar, maar aan het gedrag van de schildpadden ziet men, dat ze echt werken! Van tijd tot tijd kunnen de kolenbranderschildpadden ook wel een bad waarderen.