Uiterlijke kenmerken

Bamboe is een verzamelnaam voor een groep van maar liefst ongeveer 1200 planten, een geslacht in de grassenfamilie. De grootste soorten bamboe kunnen 50 meter hoge stengels aanmaken, de kleinste bereiken nog niet eens één meter. De gewone bamboe is met 10-20 meter al een behoorlijk grote bamboesoort. De stengels van deze soort kunnen groen of goudgeel zijn.

Eigenschappen van de Gewone bamboe

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bamboe is een zeer snelle groeier, sommige soorten groeien met tot 40 cm/dag, soms wordt zelfs gezegd tot 100 cm per dag! Om dit te presteren heeft de bamboe veel licht nodig, en een efficiënte fotosynthese. De gewone bamboe is een harde plant, die weliswaar het liefst op vochtige grond staat, maar ook wat kou en droogte kan hebben. Bij langere droogte verliest deze plant haar blad.

Wist u dit al over de gewone bamboe?

  • De meeste bamboes bloeien wel, maar slechts één keer in 60-120 jaar. Na de bloei sterven alle bamboes van dezelfde soort af. Dit gebeurt over de hele wereld op hetzelfde moment. Uit de ontstane zaden kiemen weer jonge planten.
  • Bamboe is er heel goed in om zich zonder zaden voort te planten, namelijk ongeslachtelijk, met zijscheuten. Diverse bamboesoorten zijn daar zo goed in, dat tuinders ze als woekeraars zien, die moeilijk ooit weer uit de tuin weg zijn te krijgen.
  • Bamboe maakt als gras geen hout aan. Toch zijn de stengels zeer stevig. En zo is bamboe het enige gras waar je in kunt klimmen!
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

Bamboeblad is zeer vezelrijk en lastig te verteren, en bovendien bevatten veel soorten blauwzuur, waardoor het als diervoedsel voor de meeste dieren niet geschikt is. Beroemde bamboe-etende dieren zijn de grote en de kleine panda, en ook een aantal soorten bamboemaki’s uit Madagaskar dragen hun naam helemaal terecht. Ook gorilla’s lusten bamboe, maar dan de jonge scheutjes en niet het oude blad.

Gebruik door de mens

De stengels worden als bouwmateriaal gebruikt voor van alles en nog wat, bamboe kan worden geperst tot parket, borden en bekers en wordt steeds belangrijker in de textielindustrie. De gekookte, jonge stengels zijn in de culinaire wereld bekend, als bamboescheuten. En bamboe wordt wereldwijd veel als sierplant gebruikt. De zo genoemde ‘Lucky bamboo’ is echter in werkelijkheid géén bamboe, maar een soort drakenbloedboom!

Bedreiging & bescherming

Bedreiging & bescherming

De gewone bamboe is zeker niet bedreigd. Buiten zijn natuurlijk verspreidingsgebied is hij inmiddels  hij in vele regio’s thuis. Deze plant is allesbehalve zeldzaam.

De gewone bamboe in Burgers’ Bush

De gewone bamboe is de zeer grote bamboe die op meerdere plekken in de Bush te vinden is, bijvoorbeeld in de buurt van het rijstveld. Helaas moeten we onze grote bamboesoort in zijn hoogte beperken, anders zou die zo door het dak van de Bush heen groeien. We hoeven echter daarvoor niet te zagen of te knippen; hard schudden voldoet.

De gewone bamboe kan weliswaar een nachtje vorst overleven, maar houdt toch meer van warmere temperaturen. Andere soorten bamboe daarentegen zijn winterhard. In Europese dierentuinen wordt bamboe daarom vaak buiten geplant omdat deze planten ze ook ’s winters hun bladeren houden en groen zijn. In Burgers’ Zoo is bij de aanleg van de Rimba met zijn Zuidoost-Aziatische soorten ook veel bamboe ingeplant, in de buitenlucht. Decoratief en passend!