Het is weer zover! Ons mannetje bosrendier heeft deze week zijn indrukwekkende gewei afgeworpen. Rendieren zijn de enige herten waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen. Het is geen toeval dat het mannetje zijn gewei nu al heeft afgeworpen, terwijl de vrouwtjes dit pas een tijdje later doen.
In het wild leven bosrendieren in Finland en delen van Rusland. Daar is het nu winter en wordt het voedsel schaars. Vaak zijn de vrouwtjes bosrendieren in deze periode drachtig en is het uiteraard belangrijk dat ze voldoende eten blijven vinden, zowel voor henzelf als voor de ongeboren vrucht. Als zij dus wel een gewei hebben en de anders dominante mannetjes niet, kunnen ze het schaarse gevonden voedsel met succes verdedigen. De natuur zit mooi in elkaar!
Sowieso zijn er duidelijke verschillen aan te wijzen tussen de bosrendieren en de toendrarendieren. De toendrarendieren zijn met name door de Lappen gedomesticeerd en worden daar algemeen als vee gehouden vanwege het vlees, de melk en de huid. Een bosrendier staat beduidend hoger op de poten dan een toendrarendier. Een toendrarendier zal meestal voor de vlucht kiezen om aan vijanden als wolven te ontkomen. In de naaldbossen van de taiga is vluchten echter minder makkelijk dan op de open sneeuwvlaktes van de toendra. Een bosrendier zal daarom meestal eerder voor de tegenaanval als verdediging kiezen. Bosrendieren zijn sowieso minder vaak in Europese dierenparken te bewonderen dan de wat algemenere toendrarendieren. Het ene rendier is het andere niet!
In Burgers’ Zoo zijn maar weinig diersoorten te vinden die in de natuur in sneeuw en ijs leven. Zel…
26 april 2017
Het is inmiddels een jaar geleden dat de gedomesticeerde rendieren hun plekje afstonden aan de bosre…
20 maart 2004
Trouwe bezoekers van de dierentuin zullen eind maart wel even vreemd gekeken hebben toen ze opeens t…
11 april 2003