Hoewel Cor Feenstra uit Didam nu drie jaar met pensioen is, is hij misschien wel drukker dan ooit tevoren! De sympathieke bezige bij bruist van de energie en is als vrijwilliger voor Burgers’ Zoo op heel diverse gebieden inzetbaar.
Bezoekers van Burgers’ Zoo zien regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of bijvoorbeeld de Mangrove onder leiding van een enthousiaste man of vrouw in een lichtgroene jas. Vaak houdt deze dierentuingids even stil om de toehoorders op een detail te wijzen, of even kort wat te vertellen over die kleurrijke bloem of tropische vogel vlak naast het pad. Op andere locaties bemannen gidsen informatiestands, waar ze verhalen vertellen over dieren en natuur naar aanleiding van allerlei uitgestalde voorwerpen. Wie zijn deze gidsen en wat drijft hen? Hoe word je eigenlijk gids in Burgers’ Zoo? En wat vertellen ze zoal aan onze bezoekers? In deze tweede editie gaan we met een gids naar de Bush en stellen we Cor Feenstra voor!
Hoewel Cor Feenstra (67) uit Didam nu drie jaar met pensioen is, is hij misschien wel drukker dan ooit tevoren! De sympathieke bezige bij bruist van de energie en is voor Burgers’ Zoo op heel diverse gebieden inzetbaar. Sta allereerst niet verbaasd te kijken, wanneer Cor bij mooi weer de afstand tussen zijn woonplaats Didam en ons dierenpark in Arnhem fietsend aflegt: “Vijf kwartier ongeveer, als je lekker door kunt rijden.” Cor was al langere tijd vrijwilliger bij het NME-centrum (Natuur en Milieu Educatie) in Zevenaar, toen twee medevrijwilligers daar hem vroegen of gidswerk in Burgers’ Zoo niet iets voor hem zou zijn. In de ruim drie jaar dat Cor met veel plezier als gids aan de slag is, kun je hem zomaar terugvinden als ‘Expert in de Klas’ waarbij gidsen lessen over de dieren en natuur van Burgers’ Zoo verzorgen op basisscholen, maar ook als Duitstalige gids, activiteitenbegeleider of zelfs als voordrager van lezingen namens ons park.
In zijn werkzame leven heeft Cor 43 jaar in het basisonderwijs gewerkt, waarvan 17 jaar als directeur van een basisschool. Na zijn pensionering heeft hij als gids gesolliciteerd en met veel plezier de opleiding gevolgd. De liefde voor dieren en natuur heeft hij vooral van zijn vader meegekregen, net als de passie voor het onderwijs. De oplettende luisteraar vangt echter geen zweem van Achterhoeks dialect op wanneer Cor aan het woord is, aangezien hij geboren en getogen is in Noord-Holland: De Noord om precies te zijn, horend bij de gemeente Heerhugowaard. Hij heeft drie kinderen en acht kleinkinderen. Naast het gidsenwerk maakt hij graag stedentrips met zijn vrouw en houdt hij van koken. En haast vanzelfsprekend wandelen ze graag in de natuur.
Gevraagd naar zijn passie voor het gidsenwerk vertelt Cor dat hij iemand is die anderen graag meeneemt op een tocht waarbij zien en beleven centraal staat en hij met zijn gasten vooral ‘samen gaat kijken’. De rol van een dierentuingids bestaat immers voor een belangrijk deel uit het ‘leren kijken’. Cor noemt zichzelf geen specialist, maar een generalist: iemand die over heel veel dingen iets kan vertellen. Zijn brede interesse in heel diverse onderwerpen plus een bijna fotografisch geheugen maken dat hij over het algemeen makkelijk informatie opslaat. Hij schat dat hij gemiddeld toch zeker één à twee keer per week in Burgers’ Zoo actief is tegenwoordig.
“Bij elke rondleiding is het vooral erg belangrijk dat je goed kijkt welk gezelschap je voor je hebt: hele jonge kinderen moet je uiteraard heel anders benaderen dan een groep zakelijke gasten die op een bedrijfsuitje in het park zijn.” Cor geniet wanneer bezoekers bijvoorbeeld zo enthousiast raken dat ze helemaal niet in de gaten hebben dat ze al vijf kwartier aan het rondlopen zijn. Hij ziet ook een uitdaging in het rondleiden van leerlingen voortgezet onderwijs: om ze met de juiste benadering toch heel enthousiast te krijgen. De keuze voor de Bush heeft Cor gemaakt, omdat de Bush echt voor ieder wat wils te bieden heeft. Je kunt een verhaal vertellen over evolutie, over ecologie, over biomimicry of specifiek alleen over vogels of de vele bijzondere plantensoorten die er te vinden zijn. Het tropisch regenwoud is langs de evenaar in diverse werelddelen te vinden en ook de Bush is qua beplanting in verschillende werelddelen ingedeeld.
Terwijl we rondwandelen, haalt Cor diverse praktijkvoorbeelden aan: “Bij deze plant met zijn kenmerkende grote bladeren, de olifantsoor, kun je bijvoorbeeld vertellen waarom hij ‘poor man’s umbrella’ wordt genoemd. Dat de plant eetbaar is, mits je hem van tevoren kookt. Anders is het een giftige en dus gevaarlijke plant voor de mens. Ook kun je uitleggen dat de olifantsoor verwant is aan de aronskelken. Dat zijn planten die mensen vaak kennen van de huiskamer thuis. En dan blijken ineens veel kamerplanten hun oorsprong in het tropisch regenwoud te vinden.” Zo zijn er telkens nieuwe bruggetjes te vinden die je als vanzelf van verhaal naar verhaal door de Bush leiden.
Met een enthousiaste twinkeling in zijn ogen demonstreert Cor op heel soepele en natuurlijke wijze hoe je al wandelend door de Bush aan de hand van wat je ziet telkens weer nieuwe verhalen kunt vertellen: ze liggen letterlijk voor het oprapen. Door goed te blijven kijken naar de reacties van je gasten en in te spelen op hun vragen en opmerkingen kun je er een gezamenlijke ontdekkingsreis van maken die hierdoor meteen ook persoonlijk en ‘op maat gesneden’ wordt. “Zo herken je bijvoorbeeld gembersoorten aan het feit dat de bladeren altijd trapsgewijs staan: om en om. Terwijl je met kleine kinderen op deze locatie juist weer de aandacht op de vaak zeer actieve otters kunt richten.” Juist de interactie, het inspelen op de vragen die je krijgt en de gezamenlijke ontdekkingstocht maken het werk van de gids in zijn ogen zo leuk.
Om zich goed voor te bereiden op een rondleiding door de Bush is Cor vaak een uur tot anderhalf uur van tevoren al aanwezig. Hij kijkt dan al goed rond, spot waar de dieren zich op dat moment bevinden en geniet ook telkens weer zelf van alles wat hij ontdekt. “Wanneer je als gids in het park bent, moet je goed beseffen dat je permanent gastheer van Burgers’ Zoo bent. Je bent ook de ogen en oren van het park en kunt kinderen bijvoorbeeld op een vriendelijke manier uitleggen dat ze de vogels niet moeten opjagen en waarom ze dat niet moeten doen.” Terwijl we al pratend een suikerpalm passeren, vertelt Cor dat veel gasten verbaasd zijn hoeveel planten uit het tropisch regenwoud voedsel, specerijen, gebruiksvoorwerpen en zelfs medicijnen kunnen leveren. Hij noemt als voorbeelden kaneel, nootmuskaat, cacao, vijgen en bijvoorbeeld palmsuiker.
“Veel mensen hebben na een bezoek aan de Bush diverse vogels gehoord, maar om ze te zien, moet je vaak wat extra de tijd nemen. Ga eens een paar minuten rustig ergens zitten en luisteren. Al snel ontdek je overal vogels om je heen doordat je even de tijd neemt en de omgeving beter in je opneemt. Er zitten ongeveer 35 soorten vogels in de Bush! Bij het spotten van vogels kun je mensen vooral bewust maken van hoe ze moeten kijken. Zodra ze zelf overal vogels spotten, neemt het enthousiasme vaak vanzelf toe.” Ook het aardvarken is favoriet bij Cor: “Doordat het aardvarken met name ’s nachts en in de schemering actief is, tref je dit dier vaak in rust aan. Dat geeft jou als rondleider ook een rustmoment om eens wat meer te vertellen over deze bijzondere diersoort en zijn aanpassingen aan heel specifieke voeding. Mede vanwege het Feestaardvarken midden in Arnhem is het aardvarken voor veel bezoekers een beetje uitgegroeid tot een symbool voor Burgers’ Zoo.” Cor zijn enthousiasme en toewijding werken al snel aanstekelijk. Hij straalt oprecht plezier uit om mensen mee te nemen op een kleurrijk avontuur in de natuur en geniet als zijn enthousiasme beantwoord wordt.
Burgers’ Zoo wil de passie, verwondering en bewondering voor dieren en natuur graag overbrengen op de bezoekers. Dierentuingidsen spelen hierin een heel belangrijke rol. We hopen dan ook dat Cor zijn enthousiasme nog lang met onze gasten wil blijven delen!
Mee met een gids naar...
Als bezoeker van Burgers' Zoo zie je regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of de Mangrove onder leiding van een enthousiaste gids in een lichtgroene jas. In deze rubriek 'mee met de gids naar' stellen wij onze gidsen voor.
Bekijk meer artikelen uit deze reeks
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024