Vlinders zijn een bijzonder soortenrijke groep insecten. Tijd om een opvallende soort voor te stellen: de blauwe morpho.
Burgers’ Zoo opent in de zomer van dit jaar Burgers’ Mangrove, een nieuw ecodisplay helemaal gebaseerd op de natuur van Belize. Daar beschermen Burgers’ Zoo en vlinderpark Papiliorama (Zwitserland) al sinds eind jaren tachtig een groot natuurgebied. Naast zeekoeien, degenkrabben en veel meer andere aan water gebonden diersoorten zullen er in de nieuwe hal tientallen soorten tropische vlinders vliegen. Tijd om één opvallende soort, die je ook op de wandelingen door het tropisch droogbos van Belize vaak tegenkomt, voor te stellen: de blauwe morpho!
Vlinders zijn een bijzonder soortenrijke groep insecten. Niet minder dan 3000 soorten vlinders behoren tot de groep Satyridae of ‘zandoogjes’. In deze vlinderfamilie vindt men vooral onopvallend bruin gekleurde soorten, in Nederland bijvoorbeeld de argusvlinder. Een tachtigtal soorten in deze familie daarentegen, van het geslacht Morpho, fascineert door iriserende en schitterende blauwtinten op de bovenkant van hun vleugels. Zoals bijna te verwachten bij metallic-kleuren, is de grondslag van de kleur geen pigment, maar gaat het om een structuurkleur. De nanostructuur in de vleugels zorgt voor lichtreflectie van bepaalde golflengtes. Naargelang de lichtinval ziet men meer of minder felle blauwtinten! Een ander voorbeeld voor structuurkleuren zijn de glimmende kleuren van de veren van de manenduiven in de Bush.
Vliegende blauwe morpho’s vallen behoorlijk op. Toch is het voor een mens buitengewoon lastig om deze vlinder te pakken. De onderkant van zijn vleugels heeft namelijk schutkleuren. Een vliegende morpho laat dus maar even zijn schitterend blauw zien en dan weer lijkt hij verdwenen doordat je op de bruine onderkant van de vleugels kijkt. Samen met hun manier van zigzaggend vliegen, wordt het achtervolgen van zo’n vlinder in het tropisch bos alles behalve makkelijk. En dat is juist de bedoeling! Want zo is de vlinder vogels en andere mogelijke rovers te slim af.
Rustig een foto nemen van de blauwe morpho is ook een hele klus. Vooral als men de blauwe bovenkant op de gevoelige plaat wil vastleggen. Zit de vlinder ergens, dan slaat hij bij de minste of geringste tekenen van mogelijk gevaar de vleugels dicht. Op de camouflagekleurige onderkant prijken dan patronen die sprekend op grote ogen lijken. Met dit verrassingseffect kan de vlinder een vijand vaak om de tuin leiden. Dit trucje van de ‘nep-ogen’ laten zien, kennen trouwens meer bewoners van Burgers’ Zoo: denkt u maar aan het nep-oog van de pincetvis, of aan de vleugeltekening van de zonneral!
In Burgers’ Mangrove zullen ook blauwe morpho’s te zien zijn. Een nieuwe diergroep huisvesten in Burgers’ Zoo is altijd een spannende uitdaging. Bezoekers, dierverzorgers en biologen verheugen zich evenzeer op de komst van deze letterlijk schitterende fladderaars!
Draagt u de tropische natuur ook een warm hart toe en bent u enthousiast over het natuurbehoudswerk van Burgers’ Zoo? Steun dan ons werk en word ‘Vriend van Belize’! Meer info op www.burgerszoo.nl/belize. Wie vóór 15 mei ‘Vriend’ wordt, ontvangt al een uitnodiging voor het eerste ‘Vrienden van Belize’-event aanstaande juni!
Blauwe morpho’s zijn prachtige verschijningen, die bij de meeste bezoekers een gevoel van verwonderi…
8 december 2022
Op 12 juli 2017 werd Burgers’ Mangrove officieel geopend als nieuwste ecodisplay van ons park. Een e…
8 september 2018