Op 12 juli 2017 werd Burgers’ Mangrove officieel geopend als nieuwste ecodisplay van ons park. Een ecodisplay is zeer dynamisch en complex.
Op 12 juli 2017 werd Burgers’ Mangrove officieel geopend als nieuwste ecodisplay van ons park. Een ecodisplay is zeer dynamisch en complex. Om die reden is een ecodisplay ook nooit ‘af’, maar blijft het altijd in ontwikkeling. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en zien we inderdaad een aantal heel interessante ontwikkelingen!
Kenmerkend voor typische mangroveplanten is dat ze vrij langzaam groeien. Planten die kunnen overleven in zo’n extreem, vijandig klimaat waar de zon urenlang brandend aan de hemel kan staan en het water brak is, groeien minder snel dan bijvoorbeeld planten in het tropisch regenwoud, waar de omstandigheden vaak erg gunstig zijn voor plantengroei. In Burgers’ Mangrove zijn niet louter mangroveplanten te bewonderen: landinwaarts gaat het mangrovegebied geleidelijk over in tropisch droogbos, net als dit in Belize het geval is. Met name het tropisch droogbos groeit hard en hier moeten we ongeveer zeven maal per jaar de planten bijsnoeien. Maar ook de mangroveplanten doen het verbazingwekkend goed. Verbazingwekkend, omdat we bij het overzetten van de mangroveplantencollectie van de oude mangrovenhal naar Burgers’ Mangrove hadden ingecalculeerd dat veel planten het zwaar zouden kunnen gaan krijgen. We zijn gelukkig maar enkele planten verloren. Heel bijzonder is dat de rode mangrove recent voor het eerst sinds de opening van de Mangrove in bloei is gekomen!
Ook de circa twintig vlindersoorten in de Mangrove doen het goed. Het afgelopen jaar hebben enkele HBO-studenten onderzoek gedaan naar het gedrag van een aantal vlindersoorten en naar de locaties waar deze dieren zich voornamelijk ophouden in de hal. Om de herkenning te vergemakkelijken, werden de vlinders met minuscule cijfertjes op de vleugels gemerkt. Dankzij dit onderzoek hebben we waardevolle kennis over onze vlindersoorten opgedaan. Veel soorten hebben zich op natuurlijke wijze voortgeplant in de Mangrove, waarbij de rupsen de waardplanten behoorlijk hebben aangevreten. Het blijft zoeken naar een natuurlijke balans waarbij enerzijds vlindersoorten zich voortplanten en anderzijds niet alle waardplanten volledig kaal worden gevreten. Opvallend is ook dat we inmiddels veel minder vlinders in het water terugvinden, terwijl dergelijke ongelukjes vlak na de opening van de hal vaker voorkwamen. Waarschijnlijk is de sterkere begroeiing en het daarmee samenhangende veranderde gebruikspatroon van de hal door de vlinders hiervoor verantwoordelijk.
De diverse cichlidensoorten (waaronder de quetzalcichliden) in de Mangrove planten zich zeer voorspoedig voort, zoals we gehoopt en verwacht hadden. We zijn nu in een stadium gekomen dat we een volgende fase in de ontwikkeling van het ecosysteem ingaan: de introductie van enkele roofvissoorten. Naast de levendbarende snoekjes die al na enkele maanden geïntroduceerd zijn, hebben we recent ook een aantal kaaimansnoeken uitgezet. Deze kaaimansnoeken zullen de aanwas aan jonge cichliden enigszins gaan indammen, waardoor er een nieuw natuurlijk evenwicht zal gaan ontstaan.
Bij de vogelsoorten in de Mangrove doen zich eveneens interessante ontwikkelingen voor. Zo hebben we afgelopen weken een indigovink uitgezet. Dit nog jonge dier is nog niet volledig op kleur gekomen. Later dit jaar hopen we ook een vrouwtje te introduceren. De jacarina-gorsjes, ook wel dansmeestertjes genoemd vanwege hun opmerkelijke baltsgedrag waarop het mannetje zittend op een tak meerdere malen uit stand omhoog springt en weer op de tak landt, hebben al verschillende nestjes grootgebracht. De rode kardinalen doen het erg goed en hebben al nestelgedrag laten zien. Als eiwitrijk voedsel voor de jongen gingen ze helaas echter veel blauwe morpho’s vangen. Om die reden hebben we uiteindelijk besloten om alleen een mannengroepje rode kardinalen in de Mangrove te houden voortaan. Bij de rosse fluiteenden doet zich weer een andere uitdaging voor: zij eten erg graag van het aangeplante zeegras. Daar mogen ze op zich best wel wat van eten, maar niet teveel. We volgen aandachtig hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.
Na een wat aarzelend begin, waarbij de wenkkrabben zich aanvankelijk nog vaak verstopten op de uitgestrekte moddervlakte, lieten deze bijzondere dieren zich al snel steeds beter zien. Met name bij eb zijn soms tientallen krabben op de vlakte te zien, waarbij de mannetjes hun kenmerkende wuivende gedrag laten zien met hun grote schaar. De wenkkrabben zijn ook een stuk gegroeid en in combinatie met hun minder schuwe gedrag veel vaker uitstekend te bekijken.
Inmiddels kweken we voor de schermen van de Mangrove zowel met een aantal mangroveplanten als met een aantal vissoorten succesvol. Enkele weken geleden vertrok een groot vistransport met tientallen zelfgekweekte mangrovevissen naar het aquarium van Gran Canaria. Bij nieuw aangeplante, jonge rode mangroves zien we bovendien dat ze nu de karakteristieke luchtwortels beginnen te ontwikkelen. We hebben geleerd dat planten die in de lava zijn opgekweekt het minder goed deden dan planten die in de klei zijn opgekweekt. Tijdelijk staan de planten uit de lava daarom achter de schermen om ze daar in de klei te zetten. De bedoeling is om ze in de toekomst weer met klei en al in de lava terug te plaatsen.
We hopen over een aantal maanden weer eens een interessante update te kunnen geven van alle ontwikkelingen die zich in de Mangrove voordoen. Kenmerkend voor een ecodisplay is dat het prille ecosysteem zich steeds verder op natuurlijk wijze ontwikkelt en het team van biologen en dierverzorgers telkens weer voor nieuwe, soms vrij complexe uitdagingen stelt.