Zoals een aantal bezoekers misschien wel gemerkt heeft, is het een stuk rustiger op het veld in Burgers’ Rimba. Dat komt doordat er sinds een tijdje maar één apensoort tegelijk te zien is. Reden hiervoor is dat de siamangs en laponders het af en toe niet zo heel goed met elkaar kunnen vinden…
Na eerst een tijdje apart het veld in Burgers’ Rimba te hebben verkend, was het eind vorig jaar tijd voor de ultieme test. Terwijl de siamangs aan de touwen zwierden, hebben we op een dag ook de laponders het veld op gelaten. Op het moment dat de laponders het veld opkwamen, hadden ze door dat ze niet de enige primaten op het veld waren. Als een echte bende splitsten ze zich op, waarna een drietal de ene boom inklom en de rest de andere boom. Enkel en alleen om de siamangs in te sluiten. Dankzij de touwen, waar de laponders duidelijk minder bedreven in zijn dan de siamangs, konden de siamangs weg van de makaken. Toch was het meteen duidelijk dat de siamangs niet gediend waren van deze invasie en zetten het op een roepen.
Al vanaf het eerste begin is het dus haat en nijd tussen de laponders en de siamangs. En je zou denken dat een stoere siamangman zijn vrouw beschermt tegen de bende makaken, maar niets is minder waar. Het is Ebonie, onze vrouwelijke siamang, die de makaken ervan langs geeft als ze weer eens te dichtbij komen. En de ‘stoere kerel’ Sam zit ondertussen helemaal aan de andere kant van de touwen blaadjes te eten en doet alsof zijn neus bloedt.
Zoals eerder is vermeld, is er in mei een siamang geboren. Een mannetje, zoals we nu weten. Vanwege de eeuwige strijd tussen de makaken en de siamangs zijn vader, moeder en jong de eerste dagen na de geboorte binnen gebleven. Na een paar dagen mocht het jong samen met papa en mama het veld verkennen. En dat zonder laponders erop, aangezien deze bijdehante makaken heel snel in de gaten zouden hebben dat er een jong was en mogelijk zouden proberen dit jong te pakken te krijgen. Toen het jong oud genoeg leek, hebben we de laponders er weer bij gelaten. Helaas liep ook dit weer op een ruzie uit. Om het jong veilig te laten opgroeien, houden we de laponders en de siamangs nu voorlopig nog even apart.
Makaken zijn niet de enige dieren die wel eens op ‘oorlogspad‘ gaan. In het verleden is dit al eens beschreven bij chimpansees door Jane Goodall. Een bende chimpansees trekt er dan op uit om een rivaliserende groep chimpansees op te sporen en te doden, waarbij zelfs kannibalisme op kan treden. Ook binnen een groep kan sprake zijn van geweld. Infanticide (het doden van jongen) bij dieren komt veelvuldig voor, bijvoorbeeld bij leeuwen. Hierbij doodt de dominante man alle jongen die niet van hem zijn, zodat de vrouwen weer snel vruchtbaar worden en hij zijn genen alsnog kan doorgeven.
Donderdag 14 november om 08.30 uur stuiten de drie Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo op een…
14 november 2024
Burgers’ Zoo staat bekend om zijn ecodisplays: natuurgebieden waar dieren vaak in grote vrijheid lev…
10 juni 2022
Bij het ontwerp van een modern dierverblijf wordt eerst heel goed gekeken naar het natuurlijke gedra…
15 april 2022