Burgers’ Zoo is één van de weinige dierentuinen in Europa waar op dit moment swiftvosjes te bewonderen zijn. En sinds twee maanden zijn er zelfs twee jongen te zien in de Desert! Genoeg reden om deze bijzondere soort eens van wat dichterbij te bekijken…
De swiftvos komt voor in Noord-Amerika en is de tegenhanger van de fennekvos uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Hij leeft in droge en halfdroge streken en is een uitgesproken nachtdier. Overdag trekt hij zich terug in één van de vele ondergrondse holen, die zich ongeveer een meter onder de grond bevinden en meerdere ingangen hebben. Deze holen graven ze zelf, maar ze zijn er ook niet vies van om een hol over te nemen van andere dieren, zoals prairiehonden of kangoeroeratten en deze zo nodig aan te passen. ’s Nachts komen de vossen uit hun holen en gaan op jacht naar hazen en konijnen, bodemvogels, maar ook hagedissen en insecten worden niet overgeslagen. Zelfs plantaardig voedsel behoort af en toe tot hun dieet.
De swiftvos is één van de kleinste hondachtigen. Ze kunnen een snelheid bereiken van zo’n 50 kilometer per uur, wat ze goed kunnen gebruiken bij hun jacht op prooien en het afschudden van vijanden. Ze vertonen geen sterke territoriumdrang en de leefgebieden van verschillende individuen of soorten kunnen elkaar overlappen. Ook markeren deze dieren hun leefgebied niet. Wanneer de vossen beginnen aan hun voortplantingsperiode in de winter, beginnen de dieren aan hun grote schoonmaak. Alle holenstelsels in hun territorium worden ontdaan van alle rotzooi en daarna kiezen de vossen een hol om hun jongen in te werpen. Deze rotzooi ontstaat doordat de ouders prooidieren aanslepen zolang de jongen in het hol blijven, waarna de resten hiervan zich opstapelen.
Het is niet helemaal duidelijk of swiftvossen en kitvossen tot dezelfde soort behoren. De meningen hierover zijn erg verdeeld. In Burgers’ Zoo worden de namen vaak door elkaar gebruikt, maar dit is eigenlijk niet geheel juist. Waarschijnlijk gaat het om twee verschillende soorten die zich onderling kunnen voortplanten. Wel is het zeker dat beide soorten verwant zijn aan hun witte soortgenoot, de poolvos. Helaas gaat het niet goed met de swiftvossen in het wild. Toch stijgen de aantallen gestaag, mede door het uitzetten van dieren vanuit dierentuinen.
Er zijn op dit moment vier tuinen in Europa waar swiftvosjes te zien zijn voor het publiek en twee tuinen waar ook daadwerkelijk nakomelingen worden geboren. Eind vorig jaar heeft Diergaarde Blijdorp drie jonge vosjes mogen verwelkomen en dit jaar is Burgers’ Zoo de gelukkige! Helaas was één van de drie jongen te zwak, maar de twee overgebleven vosjes zijn helemaal gezond en de ouders lopen af en aan om ze van kuikens en jonge ratten te voorzien. Er is wel wat geduld voor nodig om de jonkies door hun verblijf te zien rennen, maar als ze dan eindelijk te zien zijn, is het absoluut de moeite waard geweest!
In deze nieuwe reeks artikelen beschrijven we voorbeelden van camouflage in het dierenrijk. Er zijn…
26 januari 2023
Bezoekers in de Desert reageren meestal met een mengeling van bewondering en ontzag als ze de kalkoe…
24 november 2022
De Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens hebben in de Desert hun intrek genomen in het voormalige verb…
17 november 2022