Wat gebeurd er allemaal in onze dierentuin?
Op 3 augustus bereikte Burgers' Zoo een bijzondere mijlpaal. Op deze dag zette een duiker namelijk het 1000ste stuk levend koraal uit in het tropisch koraalrifbassin van 750.000 liter zeewater. In totaal bevat de Ocean liefst acht miljoen liter zeewater. Sinds 1998, twee jaar voor de officiële opening van de Ocean, kweekt Burgers' Zoo zowel steenkoralen als zachte koralen. Inmiddels zijn er 1500 stukken steenkoraal gekloond, verdeeld over 74 soorten, en 1000 stukken zacht koraal, verdeeld over 19 soorten.
Op 19 juli vertrokken twee jonge zeearenden, een mannetje en een vrouwtje, naar Israël om daar in het wild te worden uitgezet. Sinds 1993 neemt Burgers' Zoo op succesvolle wijze deel aan het 'Ramat Hanadiv Raptor Reintroduction Project'. De beide vogels die dit jaar het Israëlische luchtruim mogen verkennen, zijn alweer nummer dertien en veertien sinds de start van het project. De vogels worden na een zorgvuldige procedure in relatief veilige omgeving uitgezet, waarbij Israëlische biologen en universiteitsmedewerkers de vogels nauwlettend in de gaten blijven houden.
In de vorige ZieZoo konden we u melden dat er een jong hartebeestje was geboren. Deze diersoort is maar in weinig dierentuinen te zien, dus nageslacht is extra belangrijk om in de toekomst succesvol met deze diersoort te kunnen blijven werken. Het jonge vrouwtje is inmiddels steeds vaker met haar soortgenoten te zien in één van de rennen aan het begin van de houten Safaribrug. Het is een mooi gezicht om te zien hoe het ranke jonge dier op verkenningstocht gaat.
Na een lange zoektocht is Burgers' Zoo erin geslaagd een vrouwtje woudaap te vinden in de dierentuin van Warschau. Woudaapjes zijn vogels die nauw verwant zijn aan de roerdomp en er zijn maar weinig dierentuinen die deze soort hebben. Burgers' Zoo was in de veronderstelling een koppel woudaapjes te hebben, maar uit nader onderzoek is gebleken dat het om twee mannetjes ging. Met de komst van het vrouwtje hopen we op nageslacht van deze bijzondere vogelsoort. Woudaapjes leiden een tamelijk verborgen leven en het zal u enige moeite kosten de vogels in de mangrovehal te ontdekken.
Ook dit jaar is er een jonge hoornraaf uit het ei gekomen in Burgers' Zoo. Het jonge dier is inmiddels uitgevlogen en nog duidelijk herkenbaar aan de minder opvallende kleur van de keelzak. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat Burgers' Zoo zich mag verheugen op een jonge hoornraaf. Het jong van vorig jaar is inmiddels verhuisd naar de dierentuin van Paignton in Engeland. De twee ouderdieren blijken een goed koppel te zijn en de verwachting is dat ze ook de komende jaren succesvol zullen broeden.
In Burgers' Zoo verloopt de fok met de bongo's al enkele jaren zeer succesvol: bijna ieder jaar wordt er minstens één jonge bongo geboren. In plaats van een 'baby boom' mogen we inmiddels dus met recht over een 'bongo boom' spreken. Deze antilopensoort is herkenbaar aan de prachtige tekening van de vacht en komt in de dichte wouden van Centraal Afrika voor. Hoewel het niet echt goed gaat met de populatie bongo's in het wild, is de diersoort dankzij het succes van het fokprogramma in diverse dierentuinen te bewonderen.
Sri Lanka pantervrouwtje Radha beviel op 25 mei van drie jongen. Hoewel tweelingen vrij vaak voorkomen bij panters, is een drieling vrij bijzonder. De jonge dieren hebben de kritieke periode na de geboorte inmiddels goed doorstaan en zijn steeds vaker te zien in het panterverblijf onder het nauwlettende oog van Radha. De drie welpen, een mannetje en twee vrouwtjes, zijn nakomelingen van panterman Colombo en genetisch erg belangrijk voor het fokprogramma voor deze bedreigde ondersoort van de panter.
De Bush blijkt een waar paradijs voor de zwartkoppitta's te zijn. In een eerder bericht hebben we al eens verteld dat de dieren voor een ware geboortegolf zorgden. Ook dit jaar zijn de opvallend gekleurde vogels weer druk aan het nestelen geslagen. De ouderdieren vliegen continu met takjes af en aan en op diverse plaatsen in de Bush zijn nesten gemaakt. Als de jonge vogels goed en wel zijn uitgevlogen, beginnen de ouderdieren gewoon weer aan een volgend nestje. Een teken dat de dieren prima op hun plek zitten!
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden