Lierherten behoren tot de evenhoevigen en tot de familie van de herten. In Burgers’ Rimba is het lierhert de grootste van de drie soorten.
In de natuur leven vrouwtjes lierherten samen met hun jongen in een grote groep. Mannetjes daarentegen leven voornamelijk solitair. Bokken voegen zich alleen bij een kudde vrouwtjes als ze zich willen voortplanten.
De paartijd van lierherten is in tegenstelling tot Nederlandse herten niet in het najaar, maar in het voorjaar. De meeste geboortes vinden bij ons dus in het najaar plaats. Dit komt omdat in Azië, waar lierherten voorkomen, rond deze tijd de moessontijd aanbreekt. In deze periode is er voedsel in overvloed en is er veel beschutting voor de jongen. Direct na de geboorte wordt het jong door zijn moeder verstopt in de begroeiing en daar blijft het de eerste dagen doodstil liggen. Zijn gestippelde vacht helpt bij de camouflage.
Het voedsel van lierherten bestaat voornamelijk uit gras en allerlei planten. Ook eten ze vruchten en plunderen ze graag akkers met landbouwgewassen als rijst en maïs. Lierherten kennen zowel een dagelijkse als een seizoensgebonden trek naar verschillende voedselgebieden en hierdoor dragen ze bij aan een brede verspreiding van zaden.
Lierherten worden sterk bedreigd door de jacht vanwege hun mooie geweien en de huid. Tevens wordt het vlees gebruikt als voedsel en worden verschillende lichaamsdelen van deze hertensoort gebruikt in traditionele Aziatische medicijnen. Daarnaast worden ook de regenwouden waarin de lierherten leven in hoog tempo gekapt. Het leefgebied van deze herten wordt dus steeds kleiner. Omdat lierherten met uitsterven zijn bedreigd, is er recentelijk een fokprogramma in Europese dierentuinen opgezet. Zo kan in elk geval een veilige reservepopulatie in dierentuinen overleven.
In Burgers’ Zoo leeft het Birmaans lierhert, één van de drie ondersoorten van het lierhert. De lierherten zijn samen met de andere hertensoorten, de bantengs en de apen te vinden op het grote veld in de Rimba. Als laponders takken van de bomen afbreken en deze op de grond laten vallen, eten de lierherten ze graag op. Deze dieren kunnen dus goed met elkaar samenleven. De verschillende hertensoorten hebben achter de schermen allemaal hun eigen binnenverblijf, waar ze in de nacht en met koud en regenachtig weer verblijven.
Lierherten zijn echte vluchtdieren, ze horen elk geluid en zijn op hun hoede voor eventueel gevaar. De lierherten staan vrijwel altijd als groep bij elkaar; maar soms mengen zich ook de zwijnsherten onder de lierherten! De lierherten zijn dan makkelijk te herkennen aan hun slankere lichaamsbouw en hun hogere poten.