Al zijn de herten duidelijk niet de favorieten bij het publiek, toch leven er in Burgers’ Rimba hele interessante soorten! Het grootste hert van de Rimba is het lierhert. Zijn naam dankt het aan de vorm van het gewei, dat een beetje lijkt op een klassiek muziekinstrument (de lier).
Typerend voor herten is het gewei. Over het algemeen hebben alleen de mannetjes dit wapen van botmateriaal. Rendieren vormen de uitzondering onder de ruim 40 soorten in de hertenfamilie; bij hen hebben ook de vrouwen een gewei. De grootte en complexiteit van het gewei is in de loop van de herten-evolutie toegenomen. Dit is ook in de Rimba heel goed te zien. De primitievere muntjaks hebben slechts een klein geweitje, met weinig vertakkingen. Wel zie je bij het mannetje de hoektanden nog verlengd tot een soort dolken – op die manier vochten de herten lang geleden, voordat ze geweien ontwikkelden. Bij de ‘moderne’ hertensoorten die in de Rimba leven, zie je ingewikkeldere en mooiere geweien, maar zijn de lange hoektanden bij de mannen verdwenen.
Het grootste hert van de Rimba is het lierhert. Zijn naam dankt het aan de vorm van het gewei, dat een beetje lijkt op een klassiek muziekinstrument (de lier). Wie in de komende weken in Burgers’ Rimba op zoek gaat naar een dier met zo’n liervormige hoofdtooi, komt echter bedrogen uit. Want het mannetje heeft in juni zijn gewei geworpen, en de groei van het nieuwe gewei is net weer begonnen. Lierherten hebben slechts een heel klein verspreidingsgebied in de natuur. Ze komen in enkele kleine, gefragmenteerde stukjes van Laos, Myanmar, Manipur, Cambodja en het Chinese Hainan voor, en worden daarom als bedreigde diersoort beschouwd. Lierherten leven met name aan het bosrand en in moerassig gebied.
Ook het zwijnshert is ondanks zijn groter verspreidingsgebied in Zuid- en Zuidoost- Azië met uitsterven bedreigd. Dit komt niet alleen door de jacht, maar ook door veranderingen in zijn leefgebied. Deze soort bewoont namelijk graag open vlaktes naast rivieren. Dit zijn gebieden die zowel door opkomende landbouw als ook door het bouwen van waterkrachtcentrales en de daarbij horende stuwmeren sterk veranderen. Daarnaast vormen invasieve planten voor de zwijnsherten een probleem. De uit de Nieuwe Wereld (Amerika) stammende Chromolaena odorata en de kruiper Mikania sp. verdringen de oorspronkelijke vegetatie, en deze nieuwkomers worden blijkbaar door zwijnsherten niet als voedsel aangenomen.
De Chinese muntjak die ook in de Rimba te zien is, komt in de natuur nog veel voor. Ook buiten zijn natuurlijk verspreidingsgebied doet hij het goed. Zo vormen ooit losgelaten of ontsnapte dieren een winterharde populatie van inmiddels wel zo’n geschatte 40.000 dieren in Engeland. Ook in Nederland leven er wat muntjaks ‘in het wild’, maar om hoeveel dieren het hier gaat, is niet bekend.
Over de hele wereld komen er zo’n vijftig soorten herten voor. Deze soorten zijn verspreid over Euro…
29 augustus 2016
Op 7 augustus van dit jaar is er op klaarlichte dag en voor de ogen van het publiek weer een tweelin…
23 oktober 2015
Afgezien van de rendieren heeft Burgers’ al heel lang geen hertensoorten meer in haar collectie geha…
30 mei 2008