Uiterlijke kenmerken

Dit kunnen indrukwekkende boomreuzen van wel vijftig tot zeventig meter hoog worden! Zeer flinke bomen dus, met een kaarsrechte stam. Deze heeft bij sommige individuen stekels, maar bij andere ook niet. De grote vruchten splijten aan de boom al open en laten dan gedurende weken en maanden het eruit puilende, wattenachtige zaadpluis zien. Karakteristiek voor de kapokboom zijn tevens de handvormig samengestelde bladeren en de horizontaal groeiende takken. Die vormen in de natuur ideale rustplekken voor siësta houdende brulapen!

Eigenschappen van de Kapokboom

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Deze soort kan plankwortels vormen. Dan heeft de kapokboom als boomreus meer stabiliteit in de grond. De kapokboom vormt deze plankwortels echter zeker niet altijd, maar alleen als het qua ondergrond en microklimaat beter is. Plankwortels zijn dus geen kenmerk om de soort aan te herkennen.

Wist u dit al over de kapokboom?

  • In de Maya-cultuur spelen kapokbomen een bijzondere rol. Volgens hun mythologie dragen deze bomen de hemel op hun kroondak. Met hun wortels staan ze in de onderwereld en hun stam is in de mensenwereld. Zielen van de overledenen vertrekken volgens de Maya via de stam van grote kapokbomen naar de bovenwereld.
  • De kapokboom is de nationale boom van Guatemala.
  • Terwijl oudere bomen een grijze stam hebben, is die van jonge groen. In de periode dat de boom zijn blad verliest, kan hij in de groene stam toch fotosynthese plaats laten vinden en zo voedingstoffen aanmaken.
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

Als de boom bloeit, verliest hij zijn blad. Vleermuizen kunnen tussen de kale takken vrij gemakkelijk bij de bloemen komen, van de nectar likken en meteen de bloemen bestuiven.

Gebruik door de mens

Gebruik door de mens

Voor het ivoorkleurige zaadpluis dat aan de zaadjes vastzit, kennen mensen veel toepassingen. De oorspronkelijke functie is uiteraard het beter verspreiden van de zaden via wind en water. Maar het lichte, waterafstotende en drijvende materiaal wordt ook gebruikt als vulling van kussens en matrassen, als isolatiemateriaal en vroeger zelfs als vulmateriaal in reddingsvesten!

Bedreiging & bescherming

De kapokboom kent een vrij groot verspreidingsgebied en is momenteel niet met uitsterven bedreigd. Buiten zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied wordt hij met name in Azië op plantages aangeplant.

De kapokbomen in Burgers’ Mangrove en in Burgers’ Bush

De kapokbomen in Burgers’ Mangrove en in Burgers’ Bush

In de Bush vindt u de kapokboom bij de brug bij het capybara-strandje. Dit exemplaar heeft conische stekels op zijn stam. In de Mangrove is de kapokboom de grootste boom die er is. Toen de Mangrove in juli 2017 geopend werd, was dit boompje manshoog. Al in de lente van 2019, amper twee jaar later, moest hij al aan de top gesnoeid worden, omdat hij gevaarlijk dicht bij de luchtkussens van het dak kwam. Meer dan tien meter gegroeid, in minder dan twee jaar! Inmiddels is hij al vaker gesnoeid. Wie deze grote boom met zijn etages vormende horizontale takken ziet, kan tussen het gebladerte naar de vruchten zoeken. Het vrij jonge boompje in de Mangrove heeft al vaker vruchten met pluis voortgebracht!