In Burgers’ Bush is een weelde van ongeveer 1500 plantensoorten te zien. Een vreemde eend in de bijt daarbij is een naaldboom… die ziet men namelijk niet al te veel in tropische regenwouden. Coniferen zijn immers in de concurrentiestrijd van planten onderling vooral in het voordeel in koude gebieden met een korte jaarlijkse groeiperiode. Denk maar aan de uitgestrekte naaldboombossen in Scandinavië! Een enkele soort weet zich echter wel goed te handhaven in tropische bossen en eentje ervan is de kamerden, Araucaria heterophylla. De kamerden is de enige conifeer in onze Bush en daarmee heel makkelijk te herkennen!
De kamerden en haar familieleden - waaronder de veel bekende slangenden die in Nederland in heel veel woonwijken uit de jaren ’70 in de voortuin staat – zijn oeroude soorten. Ze groeiden al op aarde toen de loofbomen nog niet bestonden. In het Mesozoïcum, het tijdperk van de dinosaurussen, waren het de meest aanwezige planten. Wetenschappers denken dat bijvoorbeeld brachiosaurus en andere ‘langnekken’ onder de dino’s zich vooral aan kamerdennen tegoed deden. Dan verklaren de enorme afmetingen van deze reusachtige dinosaurussen zich bijna vanzelf, want de kamerden kan wel 70 meter hoog worden! Dat is ongeveer even hoog als de machtigste oerwoudreuzen van vandaag! Om daar de lekkere takjes met malse naaldjes in de boomkruinen van te kunnen eten, moet je wel behoorlijk groot zijn…
De kamerden en haar nauwe familieleden hadden hun beste tijd miljoenen jaar geleden. Al lang is het afgelopen met hun overheersende positie onder de planten. De kamerden telt zelfs tot de planten met het kleinste verspreidingsgebied! Zij komt in de natuur alleen maar voor op Norfolk Island in de Stille Zuidzee; al met al heeft deze plant een actueel natuurlijk verspreidingsgebied van minder dan 38 km2. Geen wonder dat ze tot de bedreigde plantensoorten telt!
Ondanks dat deze plant dus in zijn natuurlijk habitat zeldzaam is, kun je de kamerden wel in tuincentra kopen. In Australië en in Florida - gebieden met warmere winters dan hier – wordt de kamerden ook gebruikt als stadsbeplanting. Voor de experts van de Rode Lijst tellen echter alleen exemplaren ‘in het wild’ mee, geen geplante kamerdennen. En daarom staat de kamerden toch op de Rode Lijst van bedreigde soorten. In Nederland wordt deze plant in potten en kuipen verkocht, voor in de kamer (niet voor niets heet deze plant ‘kamerden’) of de kas. Met zijn wortels alleen in een pot, blijft de kamerden op handzaam formaat. Iedereen kan dus zo’n bedreigde plant die vroeger dinosaurusvoer was, in huis nemen!
Botanische tuin
Naast dieren vind je in de leefwerelden van Burgers' Zoo ook een enorme diversiteit aan uiteenlopende en zeldzame planten. Burgers' Zoo mag zich naast een dierenpark dan ook een botanische tuin noemen.
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024