De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een reusachtige primaat zijn die in de Himalaya leeft. Het Himalaya-gebergte ligt in de landen Nepal, Bhutan, Tibet en India. De yeti wordt beschreven als een wezen dat rechtop loopt op twee benen en bedekt zou zijn met bruin, grijs of wit haar. De naam yeti zou mogelijk komen van het Tibetaanse ‘yeh-teh’ dat ‘klein, mensachtig dier’ betekent, of van het Tibetaanse ‘yache’ afkomstig zijn dat vertaald wordt als ‘beer uit de rotsen’. In Noord-Amerika kent men de Bigfoot (ook wel Sasquatch genoemd), waar hij qua uiterlijk enigszins aan verwant zou zijn. Er zouden echter meerdere exemplaren van de yeti moeten bestaan om als soort te kunnen overleven. In Tibetaanse vertellingen bestaan er drie soorten yeti’s: de zwartharige Nyalmo met een lengte van 4,5 meter, de Chuti die zo’n 8.000 tot 10.000 meter boven zeeniveau leeft en een lengte heeft van 2,40 meter en de Rang Shim Bombo die een roodbruine vacht zou hebben en slechts 90 centimeter tot anderhalve meter lang is.
De Tibetanen maken al honderden jaren melding van de yeti in hun verhalen. Maar ook westerse avonturiers zeggen het fabelwezen gespot te hebben. In 1832 meldt B.H. Hodgson ‘een harig, tweevoetig wezen dat angstig wegvluchtte’ te hebben gezien. In 1921 ontdekt Charles Howard-Bury vreemde sporen in de sneeuw. Hij denkt dat het om een grote grijze wolf gaat en doordat meerdere afdrukken over elkaar heen lopen, lijkt het op een menselijke voetafdruk. Zijn Sherpa-helpers zijn echter overtuigd dat het om de ‘metoh-kangmi’ zou gaan, oftewel de ‘manbeer-sneeuwman’. In 1925 noteert N.A. Tombazi, fotograaf van de Royal Geographical Society, een minutenlange waarneming van de yeti. Zelfs Sir Edmund Hillary maakt in 1951 melding van vreemde voetsporen in de sneeuw. In 1954 spot ook John Angelo Jackson opmerkelijke voetafdrukken. Er zullen in de loop der jaren nog diverse meldingen bij komen, soms vergezeld van foto’s en ander ‘bewijsmateriaal’.
De Britse geneticus Bryan Sykes deed DNA-onderzoek aan verschillende gevonden haren afkomstig uit Nepal, Bhutan, Tibet en India. Hij trekt de conclusie dat het mogelijk om een uitgestorven soort ijsbeer gaat. Andere onderzoekers die hetzelfde DNA-materiaal hebben onderzocht vinden die conclusies echter wat voorbarig en vermoeden zelfs dat Sykes een fout heeft gemaakt in zijn analyse. Als hypothese oppert Sykes dat het mogelijk gaat om een hybride beer (dus een kruising tussen verschillende berensoorten), mede omdat een ijsbeer geen vis zou kunnen vinden in de Himalaya. Onder andere Buffalo University (New York, USA) heeft DNA-onderzoek verricht aan negen verschillende vermeende yeti-restanten afkomstig uit musea en particuliere verzamelingen (botten, huid, tanden en uitwerpselen). Het bleek in acht gevallen om beren te gaan (de Aziatische zwarte beer, de Tibetaanse blauwe beer en de Himalayabeer respectievelijk) en in één geval zelfs om een hond. Zowel de Tibetaanse blauwe beer als de Himalayabeer zijn ondersoorten van de bruine beer, die inderdaad in deze hoge berggebieden voorkomen. Andere haarmonsters die geanalyseerd zijn, bleken van een Aziatische berggeitensoort te zijn en zelfs van een tapir. Wat het bestaan van de yeti betreft, vermoeden de meeste wetenschappers tegenwoordig dat het ofwel om Sherpa-folklore zou gaan (de Sherpa zijn oorspronkelijk afkomstig uit Tibet, maar bewonen tegenwoordig de bergvlaktes van Nepal), ofwel om verkeerd geïnterpreteerde waarnemingen van beren of yaks. Tenslotte worden ook nog wel eens de hoelmans genoemd als een mogelijke verklaring voor signaleringen van de yeti. Hoelmans zijn een Aziatische apensoort die tot op grote hoogte in delen van de Himalaya leeft. Deze apen worden slechts ongeveer 78 centimeter groot, maar hebben een grijze of witte vacht met een zwartgekleurde kop, waardoor die scherp kan aftekenen in een besneeuwd landschap. Van een afstand gespot zouden deze apen als mensachtige gedaantes kunnen worden gezien. Ondanks alle waarnemingen, is er nog niemand in geslaagd om onomstotelijk bewijs te leveren voor het bestaan van dit fabelwezen.
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
18 uur geleden
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
1 dag geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft het jaar 2024 tevreden afgesloten met 1.074.594 gasten in totaal die…
5 dagen geleden