Sinterklaas staat bekend om zijn heerlijke lekkernijen tijdens de feestelijke periode. Maar heb je je ooit afgevraagd waarvan deze worden gemaakt?
Om chocolade te maken, heb je cacaobonen nodig. Wist je dat er verspreid door de Bush wel zes cacaobomen staan? Soms hangen er wel twintig tot dertig vruchten aan zo’n cacaoboom. Ze zien eruit als langwerpige meloenen van ongeveer twintig centimeter lang. Eerst zijn ze groen van kleur, dan worden ze geel en tenslotte oranje-geel. Elke vrucht bevat zo’n veertig tot vijftig bonen. Maar als je de bonen van een rijpe cacaovrucht hebt, dan begint het werk eigenlijk pas echt.
Eerst moet je de bonen zo’n vijf dagen laten fermenteren, met het witte vruchtvlees er nog aan. De temperatuur loopt hierbij op tot vijftig graden Celsius, de witte pulp verdwijnt en de eerste aroma’s vormen zich. Vervolgens droog je de bonen in de zon, waarbij ze de helft van hun gewicht verliezen: nu heb je ruwe cacao.
Rooster de ruwe cacao nu op 120 graden, nadat je de slechte bonen eruit hebt gevist. Breek de geroosterde bonen tot nibs: dat zijn stukjes van twee millimeter. De schaal die er nog omheen zit, blaas je weg. Maal de nibs tot een vloeibare massa: deze massa bevat meer dan vijftig procent cacaoboter.
Welke chocolade wil je vervolgens graag hebben? Voor zwarte chocolade moet je cacaomassa, cacaoboter en suiker mengen. Voor melkchocolade meng je cacaomassa, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Voor witte chocolade meng je tenslotte cacaoboter, suiker en melkpoeder. Een vrij complex proces dus! Kunnen jullie er nog chocolade van maken?
Als Sinterklaas de keuken ingaat om verse speculaas te bakken, dan heeft hij aardig wat ingrediënten nodig. Wist je dat veel van die ingrediënten in onze Bush groeien? Kardemon en kaneel groeien langs het avonturenpad. Weliswaar hebben we niet de huis-, tuin- en keukengember Zingiber officinale, maar wel diverse andere eetbare gembersoorten verspreid in de Bush staan. Ook voor peper kun je in ons overdekte tropische regenwoud terecht: bijvoorbeeld aan het avonturenpad, dichtbij het rechter kachelhok. Nootmuskaat groeit bij de bielzentrap en in het otterverblijf, terwijl je voor kruidnagel weer bij het avonturenpad moet zijn. Overigens raden wij de Goedheiligman aan om zijn ingrediënten snel en efficiënt in de supermarkt te halen, maar aardig om te weten dat veel speculaasingrediënten uit het tropisch regenwoud afkomstig zijn.
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024