In onze maandelijkse reeks artikelen over natuurbehoud besteden we deze keer aandacht aan de GlobeGuards. Dit is een non-profit federatie van 23 Nederlandse organisaties die zich richten op natuurbescherming over de hele wereld. De GlobeGuards zijn actief in meer dan dertig landen op vier verschillende continenten en zetten zich in voor meer dan honderd bedreigde diersoorten en hun habitat. Elke aangesloten organisatie heeft haar eigen unieke specialisatie in bescherming, onderzoek of beheer van natuurgebieden of specifieke soorten. GlobeGuards brengt praktische ervaringen bij elkaar, zodat de leden kennis aan elkaar overbrengen en elkaar waar mogelijk ondersteunen. Enkele aan Burgers’ Zoo gelieerde stichtingen zijn lid van GlobeGuards en daarnaast ondersteunt en faciliteert Burgers’ Zoo het werk van de federatie op diverse manieren.
Gelukkig zijn er mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de bescherming van dieren en het behoud van natuur. Ze voegen de daad bij het woord, richten stichtingen op en werken hard om voor ‘hun’ diersoort of ‘hun’ natuurgebied echt het verschil te maken. GlobeGuards als overkoepelende stichting helpt de krachten te bundelen en biedt een platform om ervaringen uit te wisselen.
Een gemêleerde club mensen (variërend in leeftijd, achtergrond en aanpak) heeft zich in 2001 in een nieuwe stichting verenigd, die aanvankelijk FIN (Federatie voor Internationaal Natuurbehoud) heette en later GlobeGuards werd. Onder de GlobeGuards-leden zijn zowel Nederlanders die zelf in het veld ergens in een uithoek van de aarde natuurbeschermingsprojecten runnen, als ook organisaties die zich alleen toespitsen op het meer bekendmaken van en fondsenwerven voor projecten die door anderen worden geleid. Fascinerend is het spectrum van diersoorten en natuurgebieden die van de inspanningen van deze gepassioneerde GlobeGuards-leden profiteren.
Juist omdat de leden zo verschillend zijn, kunnen ze elkaar goed ondersteunen. Ieder brengt namelijk zijn eigen expertise mee. De een is zeer bedreven in het inzetten van social media om bewustwording en bekendheid te creëren, terwijl een ander weer erg goed is in het aanspreken van EU-subsidies of andere geldpotjes. Allemaal putten de GlobeGuards kracht uit de bijeenkomsten (meestal in Burgers’ Zoo) en het gevoel dat ze weliswaar uniek, maar niet alleen zijn. Stichting Future For Nature, ITCF Nederland (ons Belize-project) en Stichting Lucie Burgers, waarmee Burgers’ Zoo nauwe relaties onderhoudt, zijn eveneens allemaal lid van de GlobeGuards.
Ook qua fondsenwerving vervult GlobeGuards een waardevolle rol voor haar leden. Op de jaarlijkse Dag van de Natuur vindt een veiling plaats in het Safari Meeting Centre van Burgers’ Zoo, waarop unieke natuurbelevenissen bij opbod worden verkocht aan vermogende natuurliefhebbers in de zaal. Deze veiling wordt mede mogelijk gemaakt door Burgers’ Zoo. De opbrengsten van de veiling komen volledig ten bate van de GlobeGuards-leden en vormen niet zelden een substantiële bijdrage aan de jaarbudgetten van de aangesloten organisaties.
Als u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig bent geworden naar de GlobeGuards, raden wij u aan om op www.globeguards.nl/projecten meer te lezen over de zeer diverse, inspirerende natuurbehoudsprojecten van de leden van de GlobeGuards.
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden