Koninklijke Burgers’ Zoo mag sinds de oprichting van de Green Key in 2004 trots de gouden gradatie voeren. De Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en de zakelijke markt. De Green Key is opgebouwd uit een aantal verplichte normen en een aantal optionele normen. De mate waarin een organisatie ook aan de optionele normen voldoet, bepaalt of die organisatie de gradatie brons, zilver of goud krijgt toegekend.
Het internationale keurmerk beoordeelt het duurzaam ondernemen van een organisatie op de volgende terreinen: management (voldoen aan regelgeving), communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water, reiniging, afval, energie, bouwen en groen, mobiliteit gasten en medewerkers, eten en drinken, inkoop en textiel. In een reeks artikelen over duurzaam ondernemen in Burgers’ Zoo komt elke maand een concreet praktijkvoorbeeld aan bod.
Jaarlijks ontvangt Burgers’ Zoo ruim 1,1 miljoen bezoekers. Veel van deze gasten eten en drinken op een zeker moment gedurende hun bezoek aan het park in één van de verschillende restaurants. Daarnaast beschikken we over een modern congrescentrum midden in ons park, waar zakelijke groepen te gast zijn: het Safari Meeting Centre. En de tienduizenden dieren verdeeld over honderden verschillende soorten moeten uiteraard ook dagelijks hun voedsel ontvangen. Er worden per jaar dus zeer grote hoeveelheden voedsel en drank genuttigd door al deze hongerige en dorstige monden.
Burgers’ Zoo heeft veel energie geïnvesteerd in het terugdringen van voedselverspilling. Jarenlang zijn de verbruikte hoeveelheden per dag nauwkeurig in kaart gebracht en vervolgens is het inkoopbeleid hier op aangepast. Met nauwkeurige voorspellingen gebaseerd op een grote hoeveelheid aan feitelijke gegevens zorgen we ervoor dat het overschot aan het einde van de dag zo klein mogelijk is.
Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan het efficiënte (her)gebruik van bepaalde restproducten. Zo kunnen vers gesneden groenteresten een zeer smakelijk ingrediënt vormen voor een vers gemaakte soep, om een voorbeeld te noemen. En bepaalde verse voedselresten kunnen als voeding voor een aantal diersoorten een rol vervullen, al luistert dit ook zeer nauw aangezien elke diersoort een zorgvuldig uitgekiend menu krijgt voorgeschoteld. Het afval dat niet verder gebruikt kan worden, wordt in diverse componenten gescheiden (bijvoorbeeld glas, papier, plastic, biologisch materiaal, enzovoort).
De horeca van Burgers’ Zoo werkt met diverse Fair Trade-producten en bijvoorbeeld ook met koffie van Peeze, waarmee op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze arme koffieboeren in verschillende delen van de wereld verzekerd zijn van een beter inkomen.
Een ander punt waar we veel aandacht voor hebben, is dat we zoveel mogelijk met regionale producten willen werken (koffie van Peeze uit Arnhem en snacks uit Harskamp zijn concrete voorbeelden) en zoveel mogelijk bij één leverancier onze grondstoffen halen. Op die manier reduceren we transportkilometers en daarmee CO2-uitstoot.
De vissoorten die in gerechten worden verwerkt, worden ingekocht volgens de richtlijnen van de Viswijzer. Deze standaard houdt rekening met vissoorten die overbevist worden en adviseert de aankoop van andere soorten die niet bedreigd worden door massale visvangst. We produceren in onze horeca bovendien zoveel mogelijk gerechten zelf en zonder toevoeging van conserveermiddelen.
Dit zijn slechts enkele praktijkvoorbeelden van een doordachte werkwijze en een weloverwogen inkoopbeleid in de horeca van Burgers’ Zoo. Door het goede voorbeeld te geven, kunnen we zowel op maatschappelijk verantwoorde wijze voedselderving tegengaan, ons hard maken voor eerlijkere lonen in ontwikkelingslanden én kiezen voor producten die op duurzame wijze zijn geteeld. Daarbij willen we ook onze gasten eerlijke, ambachtelijk bereide producten aanbieden, die in de meeste gevallen dagvers zijn bereid.
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden