Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed verzorgd worden en voor de medewerkers is een veilig en prettig werkklimaat belangrijk. En er zijn uiteraard ook afdelingen die zich helemaal niet met de levende collectie bezighouden, maar met de bedrijfstechnische kant, of de horeca. Geen wonder dat niet alleen de dieren- en plantencollectie kleurrijk en divers is, maar zeker ook het scala aan verschillende beroepen dat je in Burgers’ Zoo vindt. Deze keer maken we kennis met Jan-Joost Albers, dierverzorger van het Verzorgingscentrum.
Jan-Joost (42) is geboren en getogen in Aalten, getrouwd en vader van twee dochters. Hij kwam via een open sollicitatie als dierverzorger op de vogelafdeling van Burgers’ Zoo terecht. Het was januari 2002 en meteen in zijn eerste werkweek kon Jan-Joost flink aan de bak: Burgers’ Zoo en diverse andere Europese dierentuinen boden noodhulp aan om een partij onderschepte reuzenrivierschildpadden (orlitia’s) uit Hongkong op te vangen. Dankzij de inspanningen van de dierverzorgers hebben veel dieren het gered.
Hij vertelt nog een ander inspirerend verhaal: “Jaren geleden hebben we regelmatig Europese zeearenden die in ons park uit het ei kwamen in het wild in Israël uitgezet. Met monniksgieren hebben we hetzelfde gedaan, maar dan in de Verdon (Frankrijk). Ik heb op vakantie één van ‘onze’ vogels daar in het wild zien vliegen. Dat is natuurlijk erg gaaf en toch een soort kroon op je werk.”
In 2010 kwam Jan-Joost op de afdeling Bush/Desert te werken, waarbij het na enige tijd vooral de Bush werd. De veelzijdige vogelcollectie van de Bush en de complexiteit van dit ecodisplay vond hij erg interessant, maar helaas viel het werken hem er zwaar vanwege licht astmatische klachten. Hierdoor kwam hij uiteindelijk in 2018 op het Verzorgingscentrum terecht, waarbij hij ook dieren als de olifanten en bosrendieren verzorgt. Wat houdt zijn functie hier precies in? “In feite zorg ik er met mijn collega’s voor dat de afdelingen van de dierverzorging alles krijgen wat ze nodig hebben om verder te kunnen met hun werk. De variatie en afwisseling is groot, zowel qua werkzaamheden als producten: van schoonmaakmiddelen leveren en het park schoonvegen met de veegmachine, tot het voorbereiden en bestellen van allerlei soorten diervoeding. Denk bijvoorbeeld aan hooi, vis, vlees, insecten, droogvoer, fruit en groente.”
Het Verzorgingscentrum vormt in feite het hart van de dierverzorging. Jan-Joost en zijn collega’s zijn vaak al vanaf 6.00 uur in de ochtend aanwezig, zodat de dierverzorgers om 7.00 uur meteen aan de slag kunnen met de ontvangen dierenmenu’s.
Tot slot vragen we Jan-Joost wat hij als interessante uitdagingen ziet voor de nabije toekomst? “ Als we ons werk verder digitaliseren, krijgen we een scherp inzicht in wat er wekelijks binnenkomt en uitgaat. Met die kennis kunnen we nog scherper bestellen en gaan we voedselderving tegen. Ook kunnen we handelingen efficiënter inrichten, waardoor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verder wordt vergroot en we niet alleen tijd maar uiteindelijk ook geld besparen.”
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden