Niks is beter dan ‘het in levenden lijve zien en beleven’. Dit is het vaste credo van dierentuinen, die immers levende dieren laten zien in het rotsvaste geloof dat dit een veel intensievere ervaring is dan dezelfde diersoort in de mooiste natuurdocumentaire op televisie te tonen.
Niks is beter dan ‘het in levenden lijve zien en beleven’. Dit is het vaste credo van dierentuinen, die immers levende dieren laten zien in het rotsvaste geloof dat dit een veel intensievere ervaring is dan dezelfde diersoort in de mooiste natuurdocumentaire op televisie te tonen.
Hetzelfde geldt voor de educatieve programma’s die de dierentuin aanbiedt. Bijvoorbeeld de kindercolleges, die in vier jaar zijn uitgegroeid van tussen de twintig en dertig jonge deelnemers tot vaak meer dan honderd kinderen. De sfeer in het Auditorium, het direct in kunnen gaan op vragen en verhalen van kinderen, het verduidelijken van vraagstukken met kleine leerspelletjes en het laten voelen en ruiken van voorwerpen… Niet zomaar door een online filmpje te vervangen.
Ook heb je op het podium tijdens zo’n kindercollege de kans om de kinderen weer bij de les te betrekken wanneer je merkt dat je hun spanningsboog wat hebt overvraagd. Zo kun je de zeven- tot twaalfjarigen in de zaal een uur lang boeien, terwijl ze thuis op het scherm steeds maar een muisklik zijn verwijderd van alweer het volgende YouTube-filmpje zodra de concentratie ook maar iets verslapt.
Om al deze en nog meer redenen vindt het educatieteam de persoonlijk en live uitgevoerde programma’s extreem belangrijk. Maar een combi met digitale middelen is zeker heel leuk! Nu de coronacrisis ervoor zorgt dat Burgers’ Zoo en zijn bewoners tijdelijk niet kunnen worden bezocht, doen we ons best om de dierentuin naar de mensen toe te brengen. Zeker ook naar onze trouwe vaste gasten, zoals de kinderen die heel regelmatig in de collegezaal zitten!
We hebben een kindercollege gefilmd en daarvoor een thema gekozen dat hopelijk niet alleen onze collegebezoekers interesseert, maar mogelijk een groter bereik heeft, bijvoorbeeld het onderwijs. ‘Snap het dier’ sluit aan bij het thema ‘diergedrag’ en gaat over akoestische communicatie, lichaamshoudingen, mimiek en andere manieren van dieren om zich uit te drukken. Er wordt ook stilgestaan bij het juist interpreteren van het dierengedrag zonder het te vermenselijken en er wordt uitgelegd. waarom het voor een dierverzorger zo belangrijk is om dieren goed te snappen – al willen de dieren niet per se met hun verzorger communiceren!
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025