Het heeft nogal wat voeten in de aarde om tropische planten in Nederland te laten overleven. Afgezien van de lucht zijn de twee basisbehoeften van planten - zonlicht en water - in hoeveelheden hier totaal anders dan waar ze van origine voorkomen. In het ‘gesloten’ systeem van de Bush worden die natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk nagebootst. Afgelopen jaar nog is de regeninstallatie verbeterd.
Het sproeiwater bestaat deels uit op de daken van de Bush en Desert opgevangen regenwater. Bij tekorten wordt dit aangevuld met grondwater en stadswater. Het sproeiwater wordt verwarmd naar 18 graden Celsius. Aan het dak van de Bush hangt een systeem van buizen met om de zoveel meter een mondstuk. Door drukopbouw komt het water als regendruppels uit de mondstukken. Binnen enkele minuten ontstaat een heuse heftige regenbui. Sinds een paar maanden heeft elke buis een eigen klep, waardoor de duur van het regenen per locatie geregeld kan worden.
Nu het systeem verfijnder water geven mogelijk maakt, kan elke plek in de Bush elke avond voor een specifiek ingestelde duur water krijgen. Zo krijgen de planten aan de randen langer water. De afstand tot het dak is hier kleiner, waardoor er directer zonlicht is. De hogere temperaturen hier zorgen voor meer groei en verdamping. In de winter verandert de regenduur, want dan blijven de ramen in de Bush dicht. De lucht in de hal kan zich dan helemaal verzadigen met vocht. Het blijft een kwestie van goed monitoren en reguleren.
Het dak bestaat uit luchtkussens die zijn opgebouwd uit drie folielagen. Naast de betere isolerende werking is het folie transparanter dan een traditioneel glazen dak. En dat komt goed uit, want in de wintermaanden is in Nederland de daglengte veel korter dan in de tropen en is er ook nog eens veel minder zonlicht.
In de winter zou het voor de onderste beplantingslaag veel te donker worden. Daarom worden vanaf de herfst de boomkronen in de Bush uitgedund. Met deze snoei wordt een horizontale groei gestimuleerd. De verminderde hoeveelheid bladvolume zorgt voor veel meer licht in de onderliggende lagen. Ook de planten in de onderlaag worden gesnoeid. Doordat er nu genoeg licht is, kunnen deze weer voldoende nieuw blad vormen op ooghoogte van de bezoekers. Het leeuwendeel van het snoeiafval wordt versnipperd.
Het versnipperde plantmateriaal wordt op de bodem van de Bush verspreid. Die bodem is het werkterrein van schimmels, bacteriën en insecten. Zij zorgen ervoor dat de rottende resten van het woud worden omgezet in voedsel voor de levende planten. Omdat de Bush natter is dan een aantal jaren geleden, gedijen schimmels overal beter. Naast het in 2013 ontdekte tropisch geweizwammetje, steken nu ook andere tropische paddenstoelen de kop op.
Sinds april vliegen er twee opvallende nieuwe vogels in Burgers’ Bush. Het gaat om twee mannetjes zw…
27 augustus 2024
Het jaarthema van 2024 van de Nederlandse Verenging van Botanische Tuinen luidt ‘insecten’. Een soor…
19 februari 2024
Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed ver…
12 januari 2024