Kersti werkt in het dagelijks leven als docent wiskunde, natuurkunde en biologie en sinds januari 2017 is zij gids in ons park. Vandaag neemt Kersti ons mee door de Mangrove.
Bezoekers van Burgers’ Zoo zien regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of bijvoorbeeld de Mangrove onder leiding van een enthousiaste man of vrouw in een lichtgroene jas. Vaak houdt deze dierentuingids even stil om de toehoorders op een detail te wijzen, of even kort wat te vertellen over die kleurrijke bloem of tropische vogel vlak naast het pad. Op andere locaties bemannen gidsen informatiestands, waar ze verhalen vertellen over dieren en natuur naar aanleiding van allerlei uitgestalde voorwerpen. Wie zijn deze gidsen en wat drijft hen? Hoe word je eigenlijk gids in Burgers’ Zoo? En wat vertellen ze zoal aan onze bezoekers? In deze vierde editie gaan we met een gids naar de Mangrove en stellen we Kersti Otte voor!
Kersti Otte is 47 jaar en sinds januari 2017 gids in ons park. In het dagelijks leven werkt ze als docent wiskunde, natuurkunde en biologie: sinds kort als zzp-er. Jarenlang heeft ze met veel plezier lesgegeven op VMBO-T- en HAVO-niveau op het Titus Brandsma College in Velp. Doordat het echter moeilijk was om nieuwe collega’s te vinden, bleef wiskunde de hoofdmoot. Haar hart ligt echt bij de biologie, hoewel Kersti wiskunde ook een prachtig vak vindt om te geven. Biologie dreigde door deze ontwikkeling voor haar persoonlijk een beetje een ondergesneeuwd kindje te worden. Als gids in Burgers’ Zoo kan ze haar passie voor en nieuwsgierigheid naar biologie naar hartenlust alle ruimte geven! “Ik kan me nog op zoveel gebieden verder ontwikkelen als gids. Als ik bijvoorbeeld cursussen ga volgen over de Bush, Desert en Ocean kan ik daar gaan rondleiden. Bovendien zou ik ooit mijn Duits graag willen verbeteren. Voorlopig heb ik mijn handen vol aan de Mangrove, maar dat deze mogelijkheden er zijn, is erg inspirerend.”
Typerend voor Kersti’s enthousiasme en bevlogenheid is dat ze tijdens ons interview in de Mangrove zichtbaar geniet van alles wat ze plotseling ontdekt: “Kijk, daar zit de rode kardinaal: dat vind ik altijd zo’n prachtige vogel. In de Mangrove zit een koppel, dat nu aan het broeden is. ”En wanneer ze even later een vlinder vanuit haar ooghoek spot:“Hé dat zou wel eens een glasvleugelvlinder kunnen zijn; die zie je wat minder vaak.”Na deze interessante uitstapjes pakt ze telkens weer moeiteloos de draad van haar verhaal op, waarschijnlijk getraind door de ervaring die ze met het jarenlang lesgeven heeft opgedaan. Haar oprechte verwondering werkt daarbij aanstekelijk.“De interesse in dieren en natuur hebben er altijd ingezeten. Vroeger dacht ik er bijvoorbeeld wel eens aan om boswachter te worden. Hier in het dierenpark ben ik als dierentuingids ook telkens lekker in de natuur bezig.”
Kersti vertelt dat de nieuwe gidsen van haar lichting startten met een cursus over de Mangrove, het nieuwste ecodisplay van Burgers’ Zoo. Zij is daarvoor geslaagd en mag nu bezoekers in de Mangrove informeren. Naar schatting is ze eenmaal per twee weken als gids actief. Omdat Kersti zelf jarenlange ervaring in het onderwijs heeft, vragen we nieuwsgierig hoe de opzet en inhoud van de cursus haar is bevallen. “Heel goed! Naast de inhoudelijke aspecten komen ook allerlei andere belangrijke zaken aan bod, bijvoorbeeld hoe je omgaat met bezoekers die toch de dieren aanraken, of hoe je telkens goed moet kijken naar de bezoekers die je voor je hebt om je verhaal daarop aan te passen. De enorme kennis van de biologe die de opleidingen verzorgt, is bewonderenswaardig: hoe ze al die feiten en details moeiteloos weet op te sommen. Het was best een pittige opleiding met een flink tempo. En hoe meer je leert van de dieren, planten en het ecosysteem, des te bijzonderder het wordt.”
Een ander voorbeeld van Kersti’s betrokkenheid en enthousiasme is het feit dat ze een paar weken geleden op reis is geweest met een aantal andere gidsen naar het natuurgebied in Belize dat Burgers’ Zoo daar al bijna dertig jaar met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama beschermt. Op dit natuurgebied is Burgers’ Mangrove geïnspireerd. Sowieso is ze privé graag lekker actief. Zo gaat ze graag vogels spotten in de natuur en doet ze aan Tai Chi: “Dat kun je het beste uitleggen als een soort vechtkunst, maar dan in slow motion. Het draait daarbij om beheersing, spierkracht en concentratie. Bijkomend voordeel is dat je je lichaam er lekker soepel en lenig van houdt.”Ook speelt ze graag badminton en vindt ze het heerlijk om moter te rijden. “Ik heb een oude moter, een Suzuki 95X 400F. Uit 1983. De vrijheid en de beleving tijdens het rijden vind ik heerlijk.”
Wat vindt Kersti zo inspirerend aan het gidsenwerk? “De oprechte verwondering bij de bezoekers. Wanneer ze binnenkomen in de Mangrove, is meestal de eerste reactie: “Wow! Moet je al die vlinders eens zien!” Mensen nemen echt even de tijd om deze kleurrijke wereld in zich op te nemen.”Kersti vertelt een leuke anekdote ter verdere verduidelijking: “Laatst sprak ik twee Duitse gasten aan, die beide met zo’n enorme lens door de Mangrove wandelden. Ze vertelden dat ze speciaal voor de vlinders nu zo’n tweemaal per week naar Burgers’ Zoo reisden en onderling een wedstrijd deden wie die dag de mooiste foto wist te maken. Deze bezoekers waren zo fanatiek, dat ze mij als gids precies wisten te vertellen op welke locaties in de Mangrove je de beste kans had om glasvleugelvlinders te spotten!”
Rondleidend door de Mangrove zijn er talloze verhalen die je aan je gasten kunt vertellen. Welke informatie vindt Kersti met name interessant om met haar gehoor te delen? Na even goed nadenken vertelt ze: “Ik vind het persoonlijk interessant om mensen op de degenkrabben te wijzen; de vele opvallende details van deze bijzondere dieren. Dat de degenkrabben bijvoorbeeld tot de spinachtigen behoren. Zeker als ik het informatiemandje bij me heb, kan ik met behulp van replica’s de onder- en bovenkant van dit bijzondere dier laten zien. De bijzondere lichaamsvorm, de poten, de vele details en het feit dat deze dieren in feite al miljoenen jaren in min of meer dezelfde vorm op aarde voorkomen. Bovendien moet je vaak even je best doen om ze te spotten: de degenkrabben laten zich niet altijd goed zien.”
En de vlinders vindt Kersti ook echt fantastisch. “Door de opleiding besef je nog meer hoe bijzonder deze dieren zijn. Het fragiele, de felle kleuren en de kleurstellingen, de structuur van deze diertjes. Er zijn zoveel details. Echt heel fascinerend!”Sowieso geniet Kersti telkens weer als ze voor een rondleiding in het park is. “De Mangrove voelt een beetje als je eigen tuin, heel vertrouwd. Onbewust check je hoe hard alles is gegroeid en hoe het er bijstaat. Als je bovendien langs de olifanten hierheen loopt, besef je hoe bijzonder het eigenlijk is dat je dit mag doen.”
Burgers’ Zoo wil de passie, verwondering en bewondering voor dieren en natuur graag overbrengen op de bezoekers. Dierentuingidsen spelen hierin een heel belangrijke rol. We hopen dan ook dat Kersti haar enthousiasme nog lang met onze gasten wil blijven delen!
Mee met een gids naar...
Als bezoeker van Burgers' Zoo zie je regelmatig groepen mensen op pad gaan door de Bush, de Ocean of de Mangrove onder leiding van een enthousiaste gids in een lichtgroene jas. In deze rubriek 'mee met de gids naar' stellen wij onze gidsen voor.
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden