Zondag 13 mei 2018 bestaat Burgers’ Safari precies 50 jaar. Op 13 mei 1968 opende het Leeuwenpark en al snel werd het een enorm succes voor de dieren vanwege de enorme ruimte die ze tot hun beschikking kregen.
Zondag 13 mei 2018 bestaat Burgers’ Safari precies 50 jaar. Op 13 mei 1968 opende het Leeuwenpark en al snel werd het een enorm succes voor de dieren vanwege de enorme ruimte die ze tot hun beschikking kregen. Ook bij de bezoekers viel het Leeuwenpark in goede aarde: in heel Arnhem-Noord stonden files.
Voor het eerst waren de rollen omgekeerd: de menselijke bezoeker werd beperkt tot de bewegingsruimte van zijn auto, terwijl de dieren in grote vrijheid in een bosrijk gebied met een oppervlakte van 20 hectaren leefden. Een jaar later werd het Leeuwenpark in twee delen gesplitst en kwamen er giraffen, zebra’s en antilopen naar Arnhem. Het Leeuwenpark werd op 20 juli 1969 omgedoopt tot Burgers’ Safaripark. Burgers’ Zoo heeft in de Safari grote successen geboekt, zoals bijvoorbeeld met de voortvarende fokresultaten.
Het nieuws van het eerste safaripark van het Europese vasteland haalde de kranten.
De dieren kregen door de komst van de Safari veel meer ruimte tot hun beschikking. Dankzij deze ruimte kunnen verschillende diersoorten bij elkaar gehouden worden die in de natuur ook in hetzelfde leefgebied voorkomen. Hierdoor laten de dieren veel meer hun natuurlijke gedrag zien. In het begin van het Safaripark was Burgers’ Zoo heel succesvol met de leeuwenfok. In die tijd bestond er nog veel vraag naar leeuwen bij andere dierenparken. Tegenwoordig verloopt de leeuwenfok in dierentuinen zo voorspoedig dat in veel gevallen de fok juist aan banden wordt gelegd door anticonceptie toe te passen. Dankzij de grote ruimte kunnen bovendien meerdere zebraharems gehouden worden, waardoor de sociale groepsstructuur de situatie in het wild nauwkeuriger benadert. Een wetenschappelijk onderzoeker is zelfs gepromoveerd op het dynamische sociale gedrag van de zebra’s in Arnhem. Met name in de recentere jaren is Burgers’ Zoo erg succesvol geweest in de fok van Rothschild-giraffen en bijvoorbeeld cheeta’s. In de afgelopen jaren werd tot tweemaal toe een cheeta-zesling geboren.
Vanaf 1975 kunnen bezoekers vanuit een trein de safarivlakte bewonderen.
Door de enorme populariteit doorkruist een grote stroom auto’s het park. Voor het eerst in Nederland kregen mensen het gevoel alsof ze door het Kruger Park in Zuid-Afrika reden. In 1975 wordt Burgers’ Safaripark officieel bij het dierenpark getrokken en kunnen alle dierentuinbezoekers met vijf ‘safaritreinen’ de savanne bezoeken. De trein is een truck met vier grote wagons met elk vijftig zitplaatsen. De treinreiziger zit veilig in een goed afgesloten ruimte met airconditioning en kan overal het educatieve commentaar van de chauffeur horen. In 1995 wordt een overdekte en deels verhoogde houten wandelbrug aangelegd en verdwijnt al het gemotoriseerde verkeer uit Burgers’ Safaripark dat tegenwoordig Burgers’ Safari heet. Door de komst van de brug kunnen mensen uitgebreid de tijd nemen om het natuurlijke en sociale gedrag van de dieren in alle rust te observeren.
In 2007 werden de moderne safaristallen gerealiseerd en verrijst een metershoog, realistisch vormgegeven Afrikaanse ‘kopje’ aan de rand van Burgers’ Safari. Deze granieten rotsformaties die soms als eilanden op de savannes van zuidelijk en oostelijk Afrika kunnen oprijzen, zijn heel herkenbaar en typerend voor het Afrikaanse savannelandschap. Vanaf het terras op het kopje heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de savanne, waar tegenwoordig giraffen, zebra’s, diverse antilopensoorten en neushoorns leven. In aparte verblijven zijn leeuwen en cheeta’s te bewonderen. Een modern congrescentrum dat zowel op de Oost-Afrikaanse savanne uitkijkt als op de boomtoppen van het tropisch regenwoud aan de andere zijde complementeert het huidige Burgers’ Safari.
We geven bij Burgers’ Zoo graag de voorkeur aan dieren die zelf hun jongen grootbrengen, zonder tuss…
5 augustus 2022
In ons park leven honderden bijzondere diersoorten. In het kader van Europese populatiemanagementpro…
24 januari 2022
Met het paasweekend voor de deur hebben onze acht leeuwen als vorm van gedragsverrijking een niet al…
2 april 2021