Alle vlinders hebben een ingewikkelde levenscyclus. Ze beginnen als eitje en daar komt een larve uit. Deze wordt bij vlinders ‘rups’ genoemd. De rups vervelt een aantal keren en kent dus meerdere stadia.
Alle vlinders hebben een ingewikkelde levenscyclus. Ze beginnen als eitje en daar komt een larve uit. Deze wordt bij vlinders ‘rups’ genoemd. De rups vervelt een aantal keren en kent dus meerdere stadia. Op gegeven moment verpopt de rups zich. Naargelang de soort duurt het weken tot maanden totdat binnenin het omhulsel van de pop de rups geheel is veranderd in een vlinder. Nadat de vlinder uit de pop is gekomen, is hij volwassen en groeit en vervelt niet meer.
Bij tropische vlinders duurt het larvenstadium veel langer dan de tijd als vlinder. De rups kan vele maanden lang bladeren van enkele, soortspecifieke waardplanten eten en groeien, terwijl de vlinder vaak maar één week of één maand leeft! Er zijn zelfs vlindersoorten, waar de vlinders zelf helemaal niet meer eten; zij leven slechts een paar dagen en hun enige doel is zich binnen die paar dagen voort te planten.
Hoewel ook de rupsen er prachtig uit kunnen zien, met felle kleuren, stekels en haren, draait het in een vlinderverblijf toch vooral om de volwassen vorm van deze dieren. Met een paar vlindersoorten zullen we zelf kweken. Maar het grootste gedeelte van de vlinders zal van gespecialiseerde vlinderkwekerijen in de tropen komen. Als pop kunnen de vlinders een transport per vliegtuig gemakkelijk aan. En door verantwoorde vlinderkwekerijen als vaste leveranciers te hebben, worden lokale initiatieven in bijvoorbeeld Costa Rica gesteund. Een vlindervrouwtje legt veel meer eitjes dan dat er voor het in stand houden van een populatie nodig is. Daarom kan bij goed beheer –zoals het voorkomen van ziekten en schimmels en het weghouden van natuurlijke vijanden in gecontroleerde omstandigheden - het oogsten van rupsen en poppen gemakkelijk op duurzame manier gebeuren. Vaak gaat een deel van de opbrengst van de verkoop van vlinderpoppen ook nog naar lokale natuurbehoudsprojecten, zoals herbebossingsinitiatieven. Het aankopen van vlinderpoppen voor een vlindertuin kan dus bijdragen aan natuurbehoud in tropische gebieden; een win-win-situatie!
Aan deze boreling had de ooievaar flink te tillen: een pasgeboren zeekoe weegt zo’n 18 tot 25 kilo!…
17 januari 2024
Op 20 september 2023 is er een Caribische zeekoe geboren in Burgers’ Zoo Caribische zeekoeien leven…
20 september 2023
De vieroogvis (Anableps anableps), ook wel vieroog genoemd, is terug in de Mangrove. Deze vissen ken…
19 september 2023