Tijdens de Pasar Malam in de Bush in de kerstvakantie hebben de bezoekers weer eens de gelegenheid om buiten de gewone bezoekersuren een kijkje te nemen bij een aantal dieren. Het park blijft dan ’s avonds drie uur langer open dan gewoonlijk. Maar welke diersoorten blijven dan misschien wat langer wakker dan gewoon? En wie houden we tijdens een avondbezoek echt niet uit zijn slaap, omdat dat dier toch maar heel weinig slaapt? Bekijk het met eigen ogen en hoor het bovendien van de dierentuingidsen die op diverse locaties samen met u kijken naar en vertellen over slapende en wakkere dieren.
Alle gewervelde dieren hebben slaap nodig om bepaalde processen in de hersens door te voeren. Het lichaam rust dan, maar de hersens zijn tijdens de slaap juist extra druk. Deze schakelprocessen en ‘onderhoudswerkzaamheden’ kunnen niet gedaan worden als we wakker zijn. Voor de hersens is slaap dus van levensbelang. Hoe lang je slaapt, waar en in welke houding, dat varieert echter sterk per diersoort. De olifanten, giraffes en zebra’s bijvoorbeeld, die tijdens de Pasar Malam in de Bush in de stallen bekeken kunnen worden, kunnen met weinig slaap toe. Een liggende giraffe of zebra is behoorlijk weerloos. Daarom rusten deze vluchtdieren liever staand. Ze gaan slechts kort liggen slapen en bovendien alleen maar als ze zich echt veilig voelen. U zult ze daarom op uw avondbezoek naar alle waarschijnlijkheid ook niet slapend aantreffen.
Door de hersengolven te bestuderen, kunnen wetenschappers de verschillende slaapfases van dieren bepalen. Alle zoogdieren en vogels lijken droomfases en diepslaapfases te kennen. Hersenonderzoek bij jonge zebravinken heeft uitgewezen dat de vogeltjes over het zingen dromen. Hun hersens herhalen tijdens het dromen ‘geluidloos’ hetgeen ze overdag geleerd hebben.
De meeste vogels slapen zittend op een tak. De poten klemmen zich goed om de tak en de positie van de pezen in de poten zorgt ervoor dat een vogel niet tijdens de slaap van de tak kan vallen. Voordat het vogeltje in de ochtend wegvliegt, moet het eerst de benen doorstrekken zodat het zijn grip op de tak weer los kan laten. Maar er zijn ook vogels die niet rustig gaan zitten om te slapen. Trekvogels en gierzwaluwen kunnen slapen tijdens het vliegen; watervogels tijdens het zwemmen.
Van de zoogdiersoorten (waarvan vleermuizen en knaagdieren zeer soortenrijke groepen zijn) leidt meer dan de helft een voornamelijk nachtactief leventje. Voor sommige komt nachtactiviteit beter uit, omdat je dan vijanden vermijdt, minder voedselconcurrentie ondervindt of hinderlijke menselijke activiteit vermijdt. Uiteraard zijn voor het rondlopen of rondvliegen in het pikkedonker wat aanpassingen in de zintuigen nodig. Tijdens de Pasar Malam in de Bush kunnen kinderen in de Desert met een mini-doetocht zelf ervaren hoe de kitvos in het donker jaagt of de katfretten zich aan de hand van geuren oriënteren. Volwassenen en gezinnen kunnen bovendien mee met de gids op een ontdekkingswandeling door de Rimba. Ook de vissen staan ’s avonds open voor bezoek. Tijdens de Pasar Malam in de Bush mogen de bezoekers ook weer een kijkje achter de schermen van de Ocean nemen. Daarbij komen ze uiteraard van alles te weten over hoe vissen slapen!
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
8 januari 2025
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025