Binnen dierentuinen wordt er veel aan natuurbescherming gedaan. Er zijn verschillende projecten waarbij dieren die vrijwel of geheel zijn uitgestorven in het wild weer worden uitgezet in hun natuurlijke leefomgeving. Ook Burgers’ Zoo draagt hier haar steentje aan bij. Zo werken we onder andere mee aan een uitzettingsproject van monniksgieren. De monniksgier die op 29 mei 2011 in Burgers’ Zoo is geboren, is begin oktober vrijgelaten in de bergstreken van de Verdon in Frankrijk.
De monniksgieren waren in hun oorspronkelijke leefgebied vrijwel uitgestorven, doordat boeren in de omgeving dachten dat deze vogels het op hun vee hadden voorzien. Betere educatie van de lokale bevolking, het terugdringen van vergiftigingen door boeren en het deponeren van veekadavers als voedselaanbod op hiervoor aangewezen locaties, hebben de leefomstandigheden van de gieren dermate verbeterd dat er in 2005 een herintroductieproces kon worden opgezet. Hierbij worden de gieren uitgezet in ‘les Gorges du Verdon’ in Frankrijk.
In de geschiedenis van Burgers’ Zoo zijn er al veel giersoorten de revue gepasseerd. Zo zijn er al sinds lange tijd monniksgieren aanwezig in de Arnhemse dierentuin en zijn er regelmatig jongen geboren. Op dit moment hebben we een koppel dat het verblijf deelt met veertien vale gieren. Zij hebben tot nu toe vier jongen gehad. Het jong dat in 2005 is geboren, heeft destijds de naam ‘Arnhem’ gekregen en is uitgezet in de Verdon in Frankrijk, waar hij nog elke week regelmatig wordt gespot.
Nadat het een tijdje stil is geweest bij de monniksgieren, was er dit jaar eindelijk weer goed nieuws te melden. De monniksgieren hadden weer een ei gelegd. Het jong is op 29 mei uit het ei gekropen en heeft de toepasselijke naam ‘Burgers’ Zoo’ gekregen. Door de coördinator van het Europese fokprogramma voor de monniksgieren (EEP) is besloten om dit dier samen met een monniksgier uit Puy du Fou in Frankrijk, ook geboren in 2011, uit te zetten in ‘les Gorges du Verdon’.
Op 1 september was het zover. De mensen van LPO PACA Antenne Verdon kwamen de monniksgier ophalen om hem of haar mee te nemen naar de Verdon. We wisten op dat moment niet of het een man of vrouw was. Om dit te weten te komen, moeten er namelijk veren worden getrokken. Bij monniksgieren is dit een risicovolle klus. Het gevaar bestaat namelijk dat het jong zich uit angst uit het nest laat vallen met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, zijn er pas veren getrokken op het moment dat het dier moest worden gevangen om naar Frankrijk te gaan. Na het afnemen van wat bloed en het aanbrengen van een ring, was het tijd om te vertrekken.
Voordat de dieren kunnen worden uitgezet, worden ze een aantal weken in een zogenaamde uitwenkooi gehouden. De vogels kunnen hier worden gevoerd en leren vanuit deze kooi de omgeving kennen. Een week voor het daadwerkelijke uitzetten, worden de dieren nog onderzocht, worden er een aantal veren gebleekt ter herkenning en krijgen de dieren een ‘transmitter’ om ze te kunnen volgen. En dan is het eindelijk zover! De gieren worden vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving. Een mooi moment en één van de hoogtepunten van het werken in een dierentuin!
Het uitzettingsproject van de monniksgieren wordt gemanaged door LPO PACA Antenne Verdon in samenwerking met de Black Vulture Conservation Foundation en het Europese fokprogramma (EEP) van de monniksgieren. Sinds 2005, zijn er zo’n zestien monniksgieren uit verschillende Europese dierentuinen uitgezet in de Verdon. Jaarlijks wordt bijgehouden welke vogels worden gespot. Uit de gegevens komt naar voren dat monniksgier ‘Arnhem’ wekelijks wordt gezien in de omgeving.
Naast monniksgieren worden er in de Verdon ook vale gieren uitgezet. Deze dieren komen net als de monniksgieren van nature voor in deze omgeving. In 2010 zijn er 49 fokkoppels geteld. Sinds 2002 zijn er 128 vale gieren geboren in het gebied. Naast monniksgieren en vale gieren leven er ook aasgieren in het gebied.
Binnen verschillende groepen gieren is er een duidelijke hiërarchie. De monniksgieren zijn de baas, daarna de vale gieren en de aasgieren mogen als laatste een hapje eten. Ook het uiterlijk van de verschillende gieren is hierop aangepast. De gieren die de laatste restjes moeten pakken, hebben een kalere kop en nek, zodat ze diep in de kadavers kunnen komen zonder plakkerige veren te krijgen.
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025