De hamerhaaien zitten alweer een tijdje in een afgescheiden stuk van het haaienbassin. Hoe gaat het nu met ze? Hebben ze hun plaats al gevonden? En nog belangrijker: wanneer mogen ze bij de andere haaien? Ze eten redelijk goed en zijn in prima conditie, maar toch kunnen ze nog niet bij de andere haaien worden gezet.
De hamerhaaien zitten apart om te leren eten. Deze eetcursus krijgt iedere haai en rog in de Ocean. De hamerhaaien zijn echter niet de snelste leerlingen van de cursus en ze letten bovendien slecht op tijdens de les. Het duurt lang voordat ze in de gaten hebben dat ze naar een bepaalde plaats moeten komen om het voedsel aan te pakken. Het vrouwtje lijkt het iets beter te snappen, maar de wat grotere man vindt het nog maar moeilijk. Los daarvan zijn ze beide behoorlijk kieskeurig in wat ze wel of niet willen eten. Forel is het favoriete voer, dan komt makreel, maar inktvis en schelvis vinden ze niet geweldig. Toch zullen ze dat ook moeten leren eten om uiteindelijke een gevarieerde maaltijd binnen te krijgen. En om het nog gekker te maken, willen ze de vis het liefst op een speciale manier klaargemaakt hebben. Dus niet een willekeurig stukje vis, maar een vis met de staart er nog aan. De hamerhaaien krijgen nu één keer per dag een maaltijd en zullen langzaamaan steeds meer verplicht worden volgens de regels van de Ocean te eten. Als ze namelijk zo selectief blijven eten, kunnen er geen andere grote vissen bij de hamerhaaien gehouden worden. Die eten dan de hele tijd het bord van de hamerhaaien leeg. Mogelijk wordt als onderdeel van de cursus een luipaardhaai geïntroduceerd bij de hamerhaaien. De luipaardhaai zal wat onrust veroorzaken, maar daar moeten de nieuwkomers toch aan wennen. Hopelijk worden ze vooral meer gestimuleerd om hun bord leeg te eten voordat de luipaardhaai dat doet.
“Kijk er zwemmen ook kleine visjes tussen de hamerhaaien, wat zielig.” Dit is een veel voorkomende kreet van bezoekers wanneer ze voor de haaienruit staan. Worden de visjes nu wel of niet opgegeten door de haaien? Nou, dat worden ze niet. Het vangen van een gezond visje is niet eenvoudig: dat kost veel energie. Als het nu een stevige makreel zou zijn, dan wordt het nog wel eens interessant om die energie te verbruiken, maar naar de kleine vissen kijken de haaien nauwelijks om. Het wordt anders als het donker wordt. Dan klikt de hamerhaai zogezegd zijn ontvangstapparatuur aan en kan hij met gemak de kleine visjes vangen, die zich in het donker laten verrassen. Vandaar dat nachtverlichting belangrijk is. De eetcursus gaat voor de hamerhaai in kleine stapjes, maar deze karaktervolle vis is elke stap meer dan waard. Daarom moet iedereen, collega-vis en bezoeker, nog even geduld hebben voordat de gordijnen worden opgetrokken die het bassin in tweeën delen.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024