Vroeger waren bizons heel gewoon in ons park, net als in andere dierenparken die bizons houden. Maar er werden overal zoveel bizons geboren dat het, net als met veel andere soorten, steeds moeilijker werd om een goede bestemming te vinden voor de kalfjes als ze daar oud genoeg voor werden.
En we kunnen onze eigen kudde natuurlijk ook niet onbeperkt laten groeien. Daarom doen we het met de bizons een beetje rustig aan. We hebben nu een paar jaar geen volwassen stier in de kudde gehad. Het laatst geboren kalf was een stiertje. Dat dier is nu volwassen aan het worden. Oud genoeg om zelf voor een jong te zorgen. Zolang we ZieZoo in zwart-wit drukken zult u zelf naar het park moeten komen om de mooie oranje kleur van bizonkalfjes te bewonderen.
In een ander artikel van deze maand kunt u uitgebreid lezen hoe het koraalrif in Burgers' Ocean langzaam maar zeker tot leven komt. Tot de soorten die zich spontaan lijken te vestigen, vermoedelijk in de vorm van larven of eieren als verstekeling met de levende stenen meegekomen, behoort de zeehaas. Het zijn slakken, die flinke afmetingen bereiken. De soort die zich nu bij ons laat zien is niet erg opwindend van kleur. Hij is bruin en voedt zich vooral met algen. Voorlopig staat hun tafeltje dus wel gedekt. Inwendig hebben zeehazen een heel klein schelpje, het zijn dan ook geen echte naaktslakken.
Hadden we vorig jaar de geboorte van een tweeling Sri Lankapanter te melden, de eerste jongen van het vrouwtje dat we uit Singapore importeerden, dit jaar was het weer de beurt van ons oude fokvrouwtje. Ze begint inmiddels inderdaad wat op leeftijd te komen en bij katachtigen zie je dan vaak de nestjes wat kleiner worden. Dat zien we hier ook: na zes tweelingen werd nu maar een jong geboren. Dank zij een videocamera in het kraamhok, zonden we de geboorte ditmaal zien en kunnen we u nu een paar beelden laten zien van een echt pasgeboren pantertje. Foto's van deze infrarood-videobeelden worden niet zo fraai, maar we wilden u deze plaatjes toch niet onthouden.
Met de wrattenzwijnen in ons park gaat het eigenlijk best goed. Wat er echter aan ontbreekt zijn wrattenbiggetjes. We zien zo nu en dan wel paringen en we weten dat onze fokvrouwtjes een keurige cyclus hebben maar tot nu toe is er niets van gekomen.
Nu komt het bij varkens wel vaker voor dat er geen jongen komen als de vrouwtjes niet al toen ze nog jong waren hun eerste nest biggetjes kregen. Er is nu een jong wrattenzwijnvrouwtje bij gekomen. Ze komt uit Diergaarde Blijdorp, waar ze vorig jaar geboren werd. We hopen nu natuurlijk dat we de mooie kraamhokken die we voor deze dieren gebouwd hebben eindelijk een keer kunnen gebruiken.
In de Bush staat op de hoek links van het paadje naar de Knoefzaal een zuurzak. Op het moment dat we dit schrijven draagt deze boom een vrucht van dezelfde naam. De vruchten van deze boom worden in alle tropische gebieden graag gegeten, maar oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Amerika. De groene vruchten zijn groot, wel een paar kilo zwaar. Ze zitten vol met pitten en zaadstrengen, maar daartussen zit een geurig wit vruchtvlees dat het de moeite waard maakt de vrucht eerst door een zeef te wrijven. In gespecialiseerde groente- en fruitzaken zijn zuurzakken ook geregeld in Nederland te koop.
In de fazanterie hebben de geribbelde neushoornvogels jongen. Aan het geluid te oordelen zijn het er twee, maar zeker weten we dat nog niet. Neushoornvogels hebben de gewoonte het vrouwtje in een boomholte in te metselen. Terwijl ze daar de eieren uitbroedt vliegt het mannetje af en aan met voedsel voor haar en later ook voor de jongen. Het voedsel wordt aangereikt door een soort brievenbus; een spleet die bij het dichtmetselen is vrijgehouden. Als de jongen zo groot zijn dat het mannetje het niet meer alleen af kan, wordt de afdichting open gebroken en gaat het vrouwtje meehelpen met het aanslepen van voedsel. Niet lang daarna komen ook de jongen uit het nest. Op dit moment is het nog niet zover en kunt u zelf de bijzondere voedergewoonten van deze vogels komen bekijken.
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025