Burgers’ Zoo is in haar ogen speciaal en een waar paradijs voor fotografen: er zijn zoveel factoren die bij elk bezoek kunnen variëren, waardoor je letterlijk nooit uitgekeken raakt.
Onder onze vaste bezoekers ontdekken we steeds vaker uitstekende (amateur)fotografen. Zij posten hun dierenfoto’s regelmatig op onze social media, zoals Facebook en Instagram. Niet zelden zitten daar ware juweeltjes tussen! Wie zijn deze fotografen? En wat vinden ze zo inspirerend aan Burgers’ Zoo om in ons park foto’s te komen maken? In deze tweede editie stellen we dierfotografe Janneke van der Pol voor.
Janneke van der Pol (40) uit Arnhem is sinds enkele maanden dierentuingids in de Mangrove van ons park. Na een studie Psychologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) heeft ze daarna de PABO afgerond en werkt ze tegenwoordig voor het Studiecentrum Educatie van de HAN, zowel voor de vestiging in Arnhem als in Nijmegen. Ze werkt graag met mensen en is met name in haar element als ze creatief bezig kan zijn. Ze geeft aan niet bijzonder sportief te zijn aangelegd, maar wel graag lange wandelingen te maken in de vele prachtige parken die Arnhem rijk is. Daar komt haar passie voor dieren en natuur goed tot zijn recht. Ook thuis heeft ze dieren: een zwarte kat is sinds vorig jaar haar favoriete huisdier.
Terwijl we op weg gaan naar dierverzorger Sander van de Bush om de capybara’s te voeren en eens van dichtbij te fotograferen, beantwoordt Janneke de vraag over welke dierenfoto’s uit ons park ze zelf enthousiast is. Ze heeft een aantal vlinders uit de Mangrove met een macrolens mooi op de foto weten te zetten. Met name de details van deze insecten komen dan prachtig naar voren, zoals de roltong, de vele facetten waaruit de ogen bestaan en de kleurcontrasten bij verschillende vlindersoorten. Stokstaartjes behoren ook tot Jannekes favorieten: ze heeft hier al heel wat aardige foto’s weten te maken. Janneke geniet zichtbaar van het feit dat ze deze keer samen met de dierverzorger zo dichtbij de capybara’s kan komen en gaat vervolgens op pad naar de kolenbranderschildpadden in de Bush. Deze charismatische reptielen tonen zichtbaar interesse in de blonde fotografe en komen eens van heel dichtbij poolshoogte nemen, als Janneke de dieren samen met de dierverzorger mag voeren.
Naast de Mangrove waar Janneke veelvuldig als dierentuingids aan het rondleiden is of informatiestands bemant, komt ze ook graag in de Bush en de Desert, waar elke keer wat anders te zien is en je van tevoren nooit precies weet wat je die dag te zien krijgt. De ecodisplays maken Burgers’ Zoo in haar ogen daarom zo speciaal en een waar paradijs voor fotografen: er zijn zoveel factoren die bij elk bezoek kunnen variëren, waardoor je letterlijk nooit uitgekeken raakt.
In de Bush is het voor Janneke bijvoorbeeld een sport om zoveel mogelijk anolissen (kleine hagedissen) te proberen te spotten. De Ocean hoort zeker ook in dit rijtje bijzondere ecodisplays thuis en Janneke vindt het een bijzondere ervaring dat ze vandaag met ons eens een kijkje achter de schermen van het aquarium mag nemen.
Een bericht gedeeld door Janneke van der Pol 🇳🇱 (@arnhemsmeiske) op 17 Sep 2017 om 4:04 (PDT)
De camera van Janneke is een Olympus om-d e-m5 mark II met Olympus Pro 40-150 mm f/2.8 lens. Omdat dit een systeemcamera is en dus geen spiegelreflex, mag je die lenswaarden in feite verdubbelen, dus bijvoorbeeld vergelijken met een 80-300 mm lens bij full-frame spiegelreflexcamera’s. Haar foto’s bewerkt ze met Adobe Lightroom, maar ze is ook enthousiast over de app Snapseed (zie de eerste gouden tip).
Hoewel Janneke eigenlijk pas ruim twee jaar serieus aan het fotograferen is, heeft ze overduidelijk talent, want afgelopen zomer heeft ze het Nederlands Kampioenschap Natuurfotografie voor Amateurs in Het Nationale Park De Hoge Veluwe gewonnen. Ondanks dit mooie succes blijft Janneke erg bescheiden en benadrukt ze dat je als beginnend fotograaf vooral veel vlieguren moet maken. Ze ziet dat ze nog altijd veel groei en ontwikkeling doormaakt ten opzichte van haar eerste foto’s.
Bewust heeft ze zichzelf de opdracht gegeven om elke dag van het jaar een nieuwe foto op haar Instagram-account te plaatsen, waaronder veel foto’s die ze in ons park heeft gemaakt. Dit houdt haar namelijk scherp en constant actief bezig met fotograferen.
Wij stimuleren Janneke graag om vooral prachtige dierenfoto’s in ons park te blijven maken en nemen haar tot slot mee naar het voeren van de cheeta-zesling en hun moeder achter de schermen. Janneke vindt het een heel bijzondere ervaring om deze dieren eens van zo dichtbij te mogen ervaren en we bemerken bij haar volop inspiratie en enthousiasme om haar hobby als fotograaf voort te blijven zetten. We bedanken Janneke voor haar tijd en enthousiasme en hopen dat zij nog lang haar mooie dierenfoto’s op onze social media wil blijven delen!
Een bericht gedeeld door Janneke van der Pol 🇳🇱 (@arnhemsmeiske) op 28 Nov 2017 om 1:01 (PST)
1. De app Snapseed is gratis te downloaden, maar bied een beginnende fotograaf bijzonder veel mogelijkheden bij het bewerken van foto’s. Janneke geeft aan hier zelf veel aan te hebben gehad, toen ze nog geen Lightroom gebruikte, vooral als je graag op je mobiele telefoon foto’s wilt bewerken.
2. Voorkom het beslagen van de camera in de Bush of Mangrove. Als je in de Bush of Mangrove gaat fotograferen, kun je het benodigde tijd voor het acclimatiseren aan de warmte en de hoge luchtvochtigheid flink bekorten door de camera thuis al bij de verwarming te zetten en vervolgens in een diepvrieszak verpakt mee te nemen, zodat de camera voorverwarmd blijft. Ook de blazers bij de ingang helpen het proces te versnellen.
3. Probeer bij de dieren altijd de ogen scherp te krijgen. Net als bij portretten van mensen, komt de foto zo het meest natuurlijk over.
4. Kies regelmatig voor de repeteerstand/sportstand, vooral als een dier volop in beweging is.
5. Zelf werk ik altijd met een groot diafragma (= een laag diafragmagetal), zodat je weinig scherpte/diepte in je foto’s krijgt en dus een mooie zachte achtergrond.
6. Fotografeer zo dicht mogelijk op het gaas en bij voorkeur in de handmatige focusstand.
7. De Mangrove is vooral vroeg in de ochtend of aan het einde van het dag het mooist om te fotograferen. Weliswaar is er dan minder daglicht, maar veel dieren zijn minder beweeglijk, zoals de vlinders bijvoorbeeld, zodat ze beter te fotograferen zijn.
Nieuwsgierig geworden naar Jannekes foto’s? Bekijk dan haar Instagram-account: https://www.instagram.com/arnhemsmeiske/
Twee van Jannekes foto's wist ook de selectie te halen van onze Burgers' Zoo verjaardagskalender! Deze verjaardagskalender is gemaakt met de 13 mooiste foto's van onze bezoekers op Instagram.
Meer over de verjaardagskalender
Door de lens
Onder onze vaste bezoekers ontdekken we steeds vaker uitstekende (amateur)fotografen. In deze nieuwe rubriek 'Door de lens' stellen wij onze uitgenodigde plant- en dierfotografen voor.
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023