Helaas hebben we vanochtend moeten constateren dat een van de twee jongen het niet heeft overleefd.
In de eerste uren van het nieuwe jaar heeft onze Sri Lanka panter jongen geworpen. In het binnenverblijf hebben wij een natuurlijke situatie nagebootst waarbij de moeder de mogelijkheid heeft om zich terug te trekken. Om de dieren niet te storen hebben wij in het kraamhok een camera opgehangen zodat dierverzorgers de situatie in het kraamverblijf kunnen volgen. Dit bood ons eveneens de mogelijkheid om de volgers van onze online kanalen middels een livestream mee te laten kijken. Helaas hebben wij de livestream op 3 januari onderbroken, omdat we tot de conclusie kwamen dat er een jong in slechte conditie verkeerde.
Het vrouwtje heeft voor het stamboek een belangrijke rol aangezien zij de enige nakomeling is vanuit haar bloedlijn. Dit maakt haar genetisch belangrijk voor het stamboek van de Sri Lanka panter in Europese dierenparken. Voor de pantervrouw was dit haar eerste dracht. Bij katachtigen is een eerste worp altijd spannend. Het is de vraag of een vrouwtje bij de eerste worp haar jongen accepteert en of ze deze groot kan brengen. Het vrouwtje is relatief jong en heeft ook geen ervaring met het groot brengen van jongen. De eerste tien dagen na de geboorte zijn cruciaal voor panters. Wij houden tijdens deze dagen de dieren extra nauwlettend in de gaten, waarbij het erg belangrijk is om te zien hoe de moeder op haar jongen reageert en of de jongen genoeg drinken. Al snel was te zien dat de focus van de moeder voornamelijk naar één jong uitging.
Helaas hebben we vandaag moeten constateren dat een van de twee jongen het niet heeft overleefd. We willen de eerste dagen na de geboorte de moeder zo min mogelijk storen, om zo rustig te kunnen wennen aan haar andere jong. Vanuit hygiëne-oogpunt zullen we het dode jong wel weghalen, dit zullen we doen op het moment dat moeder rustig genoeg is.
Ook de komende periode blijft spannend voor moeder en het tweede jong. Voor zover we nu kunnen beoordelen lijkt het met het tweede jong wel goed te gaan. Vanzelfsprekend houden wij ook hier de situatie goed in de gaten en houden wij jullie via onze social media kanalen op de hoogte.
De drachtige pantervrouw is bijna 8,5 jaar oud en werd geboren in het toenmalige Dierenpark Emmen. Op 28 november 2012 kwam ze naar Burgers’ Zoo. Het mannetje is bijna 9,5 jaar oud en geboren in het Arnhemse dierenpark. Dit dier heeft echter een aantal jaren in de dierentuin van Saint-Martin-la-Plaine (Frankrijk) geleefd, alvorens op 11 april 2017 naar Arnhem terug te keren. Het mannetje en vrouwtje zijn genetisch onverwant en belangrijk voor het fokprogramma van de Sri Lanka panters in Europese dierenparken.
De populatie van Sri Lanka panters in Europese dierentuinen is schaars en bestaat uit 25 mannelijke en 32 vrouwelijke dieren. Wetenschappers schatten dat er nog minder dan duizend Sri Lanka panters in de natuur leven.
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023