De poolvos is een hondachtige. Zijn nauwste familie zijn de kitvos en de swiftvos, die beide in Amerika in warme streken leven. De vroege voorouders van poolvossen leefden zo’n vijf miljoen jaar geleden in de hoge bergen van Tibet. Daar ontwikkelden ze diverse aanpassingen aan kou. Gedurende de ijstijden werden veel grotere leefgebieden geschikt voor ze; ze veroverden Europa, Amerika en Groenland. Gedurende de ijstijden leefde de poolvos ook in Nederland. Na de ijstijd trok hij zich richting koudere streken terug. Niet alleen maar omdat zijn aanpassingen beter geschikt zijn voor de kou en de sneeuw; maar ook omdat zijn concurrenten, zoals de (rode) vos die gebieden mijden.
Tegenwoordig leven poolvossen in Europa alleen in het noorden van Scandinavië; daarnaast komen ze in Canada, Alaska en op IJsland en Groenland voor. Hun voorkeur qua habitat gaat uit naar de open toendra. Soms komen ze in de winter ook op pakijs voor, waardoor ze in de winter ook op afgelegen eilandjes terecht kunnen komen. En soms dalen ze wat zuidelijker af, naar meer bebost gebied.
Poolvossen eten vooral knaagdieren, met name lemmingen. Vogeljongen en vogeleieren. Vossen zijn in principe omnivoor, maar poolvossen zijn sterker van vlees afhankelijk… er groeit niet jaarrond een vegetarisch menu voor ze. Indien voorhanden, nemen ze ook bessen en aas.
Deze soort leeft in monogame koppels. Ze krijgen heel veel jongen: tot meer dan 20 per worp is waargenomen, hoewel tot 14 welpjes gewoner is. De voedselsituatie bepaalt mede hoeveel jongen er geboren worden. Jongen zijn blind, matig behaard, hulpeloos. Ze worden geboren in een complex ondergronds hol (een bouwsel dat vaak generaties lang wordt gebruikt en soms wordt ingepikt door poolwolven). Het vrouwtje blijft bij de jongen in het hol, het mannetje en vaak ook een oudere dochter brengen eten. Al met 2-4 weken laten de kleintjes zich buiten zien. Al heel snel worden de jongen gespeend, met 1-2 maanden. Immers: het volgende nestje komt eraan!
Voor de eerste winter worden de meeste welpen weggejaagd. Hierbij toont eerst de vader en kort daarna ook de moeder zich agressief tegen de puberjongen. Zij brengen hun eerste winter in hun eentje door; de jongen zijn ook al met 10 maanden geslachtsrijp. Een vrouwtje werpt dus rond haar eerste verjaardag. Een enkele jongvolwassen nakomeling (een vrouwtje) wordt langer in de familie getolereerd; zij helpt mee om de worp in het volgende jaar te verzorgen.
Met een levensverwachting van zo’n 4 jaar wordt een poolvos niet heel oud.
Poolvossen zijn niet met uitsterven bedreigd. In een aantal landen mag op ze worden gejaagd. Om hun vacht worden ze ook op pelsdierfarms gehouden (wat wij natuurlijk afkeuren 😉).
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
6 dagen geleden
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025
De feniks is een prachtig dier. Hij is groter dan een arend en heeft een gouden kop en zijn verenkle…
6 januari 2025