Ondanks dat Burgers' Zoo gesloten is, gebeurt er volop in ons park. Zowel onze collega's als de dieren zitten niet stil. In dit artikel vertellen we je wat er allemaal zoal is gebeurd de afgelopen tijd.
We hebben van het stamboek van de Sri Lanka panter een aanbeveling gekregen om weer te fokken. Onze fokvrouw is namelijk heel belangrijk voor stamboek omdat zij de enige in haar bloedlijn is. De bronstcycli van het vrouwtje duren gemiddeld anderhalve maand en de draagtijd is drie maanden. Niet alles is te plannen, maar het zou mooi zijn als begin april de jongen worden geboren, zodat ze in de zomer zichtbaar zijn voor publiek.
Op de valreep van het oude jaar, op woensdag 30 december 2020, vertrok een jonge bantengstier vanuit ons park naar Marwell Zoo in Engeland. Een spannende tijd net voor de Brexit. De bantengstier is zonder problemen via de tunnel naar Engeland gereisd en in alle rust uitgeladen. Marwell Zoo wil opnieuw starten met de fok van bantengs en is druk doende om een nieuwe kudde op te bouwen. Onze jonge stier is meer dan welkom en zal daar hopelijk voor de nodige nazaten gaan zorgen.
De neushoornvogels in de Bush hebben tijdelijk een extra kleurtje op hun witte staartveren. Dit helpt de verzorgers om de vogels beter uit elkaar te kunnen houden tijdens het observeren. De afgelopen periode is het ons opgevallen dat de neushoornvogels elkaar steeds vaker opzoeken en zelfs samen uit dezelfde voerbak eten. We willen graag weten welke individuen elkaar op zoeken. Van onderaf is het voor de verzorgers vaak moeilijk om de vogels van elkaar te onderscheiden. Als de neushoornvogels in de rui zijn geweest krijgen ze hun witte staart weer terug.
Twee stellen luipaardhaaien zitten in het haaienbassin. Een jong en een oud stel. De ‘oude’ man is tijdelijk ‘op vakantie’ in het bassin met de barracuda’s. Hij is zeer geïnteresseerd in de twee vrouwen en valt ze te vaak lastig. Vandaar dat er even rust nodig is.
In navolging van de vogelkaart van de Bush is er nu ook een vlinderkaart van de Mangrove.
De kaart is te koop in de Parkwinkel.
Jonge zwartvoetpinguïns krijgen in ons park altijd een ‘cursus’. De jonge dieren leren in een groepje met leeftijdsgenootjes om haring aan te nemen van de dierverzorgers. Zodra ze deze techniek onder de knie hebben en elke dag ‘netjes hun bord leeg eten’, zijn ze geslaagd en mogen ze terug naar de groep voor de schermen. Zes jonge zwartvoetpinguïns zitten er nu heerlijk bij in de nieuwe vogelopvang achter de schermen. De dierverzorgers van de vogelafdeling zijn daar regelmatig aan het schoonmaken, voeren en andere activiteiten aan het verrichten. Zo wennen de jonge pinguïns sneller aan mensen en leren ze ook sneller om vis aan te nemen.
De afgelopen weken is er weer hard gewerkt door onze TD en zijn er enkele bijzondere klussen verricht. Zo zijn alle luchtkussens die samen het dak van de Bush vormen, verbonden met slangen om de luchtdruk in deze kussens op peil te kunnen houden. De houten brug naar het Safari Meeting Centre was na jarenlang in een zeer vochtige en warme omgeving gelegen te hebben niet meer in beste staat. Nu er tijdelijk geen bezoekers zijn, kon hij in zijn geheel vervangen worden. Tenslotte is ook de vloerverwarming onder de nieuwe paden in de Bush voltooid. Deze vloerverwarming is aangesloten op onze warmte/koude-opslag, waarmee we duurzaam met energie om kunnen gaan. Niet alleen de reptielen genieten van de extra vloerverwarming, maar ook blijven de paden schoner en zijn ze minder glad voor bezoekers.
De wenkkrabbetjes in de Mangrove planten zich voort. Na de paring legt het vrouwtje een kluitje eieren, die ze twee weken lang aan de onderkant van haar achterlijf met zich meedraagt. Daarna laat ze de eitjes los in het water. Het is nu gelukt om achter de schermen de eitjes uit te laten komen. Of de larfjes werkelijk allemaal krabbetjes gaan worden, is niet zeker. Maar de eerste stap is gezet.
Ook de laatste 3 leeuwenwelpen die op 26 november 2020 zijn geboren, zijn nu tegen katten- en niesziekte geënt. Welpen inenten is een pittig klusje. Wij willen deze grote katachtigen zo natuurlijk mogelijk houden, wat betekent dat de dierverzorgers normaal gesproken altijd afstand tot de dieren bewaren. De welpen zijn niet gewend door mensenhanden aangeraakt te worden en daarom reageren ze fel: precies zoals ze in het wild zouden doen. Deze alerte reactie toont tevens aan dat de dieren kerngezond zijn.
In de ZieZoo van december 2020 berichtte wij enthousiast over de Arnhem Store, een winkel in de binnenstad, die ook unieke producten van Burgers’ Zoo zou gaan verkopen. Arnhem Store heeft de deur vanwege de corona maatregelen helaas vervroegd moeten sluiten en zal niet meer heropend worden.
In januari begon het bijna tweejarige zeekoe-mannetje te kwakkelen met zijn gezondheid en zijn eetlust nam af. Medische onderzoekendoor de dierenarts en alle aandacht van de dierverzorgers mochten niet baten, en helaas is de kleine zeekoe overleden. We hopen door post mortem onderzoek aan de weet te komen, wat er aan het diertje scheelde.
De otter heeft zich door het herstel van wetlands en waterkwaliteit met succes weer in Nederland gevestigd. Daarom is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de Otter door CaLutra, de Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Een mooie gelegenheid om deze leuke foto van onze kleinklauwotter te plaatsen.
In de Mangrove leven al een tijdje lang kaaimansnoeken. Deze vissen kunnen ruim een meter worden, bij ons zijn ze nog ongeveer de helft. De dieren zitten graag onder een steiger of overliggende boom te wachten op een prooi. Sinds kort vertoeven zij onder de boomstam bij de grote ruit. Door lichtbreking lijkt het dan of ze vlak voor de ruit liggen.
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden