Steenkoralen (Scleractinia) vormen de basis van prachtige kleurrijke koraalriffen en hebben hun naam te danken aan het harde kalkskelet. De diversiteit van soorten steenkoralen is erg hoog, wereldwijd bestaan er meer dan 800 verschillende soorten.
Op het eerste gezicht lijken de verschillen tussen soorten steenkoralen behoorlijk duidelijk: de één groeit in de vorm van een gewei, de ander als een plaat of bol en weer een ander heeft lange tentakels. Maar schijn bedriegt soms. Sommige soorten lijken namelijk heel erg op elkaar. Daarnaast kan bijvoorbeeld hetzelfde soort koraal op de ene plek in de vorm van een plaat groeien en onder andere omstandigheden in de vorm van een gewei. Licht en de stromingsintensiteit op de desbetreffende plaats spelen hierbij een belangrijke rol.
Ook de kleur van een koraal is geen goede indicatie voor de soort. De kleur wordt namelijk bepaald door de algen die in het weefsel van de koralen leven. Kortom, het is niet zo makkelijk om op het eerste gezicht soorten koralen alleen op basis van hun groeivorm of kleur van elkaar te onderscheiden. Het zijn de minuscule verschillen in de vorm van het kalkskelet en poliepen waardoor sommige soorten te onderscheiden zijn en dit is vaak niet eens met het blote oog zichtbaar. Ook voor specialisten is het identificeren van steenkoralen een lastige opgave. Over de hele wereld zijn er maar enkele experts op dit gebied en bovendien hebben deskundigen tot op heden discussie over de juiste indeling van deze soorten.
Ook in het tropische koraalrif in Burgers’ Ocean is een grote diversiteit aan steenkoralen te zien. In dit aquarium staan naar schatting ongeveer 2000 koraalkolonies en vermoedelijk rond de 100 verschillende soorten. Hoeveel soorten dit precies zijn, weten we niet. Om dit mysterie op te lossen is halverwege 2019 in samenwerking met London Zoo het Koraal-ID project opgezet. Het doel van dit internationale project is om met behulp van macrofotografie en genetisch materiaal de koraalsoorten beter in kaart te brengen. Het tweede doel van dit project is om een internationale online database op te zetten die zowel de macrofoto’s als het genetisch materiaal van zoveel mogelijk steenkoralen bevat. Met behulp van deze database kunnen koralen in zowel aquaria als in het wild in de toekomst makkelijker geïdentificeerd worden. Er wordt zelfs naar gekeken of de database gebruikt kan worden om herkenningssoftware voor steenkoralen te ontwikkelen, een techniek die steeds meer wordt toegepast in inventarisaties van Nederlandse flora en fauna.
Op de foto een stukje Acropora sp. in drie vergrotingen. Links een levend stukje en rechts het skelet.
Het Koraal-ID project bestaat uit verschillende onderdelen. Ten eerste worden alle koralen in de Ocean onder water gefotografeerd om de groeivorm, grootte, locatie en kleur van de kolonie in het aquarium op beeld vast te leggen . Hierdoor kunnen we later de kolonie weer gemakkelijk terugvinden. Daarnaast worden van elke kolonie twee kleine stukjes van ongeveer drie centimeter verzameld: één stukje om het DNA van het koraal te bepalen en één stukje om in detail te fotograferen. Het eerste stukje wordt naar een gespecialiseerd lab in Londen gestuurd om het DNA, een soort-specifieke genetische code waar de koraalsoort aan herkend kan worden, te bepalen. Het tweede stukje wordt eerst levend met verschillende vergrotingen in detail gefotografeerd. Door alle kenmerken zeer uitvergroot vast te leggen, worden de verschillen tussen koralen zichtbaar. Vervolgens wordt het levende stukje opgeofferd voor de wetenschap om ook het kalkskelet te kunnen fotograferen. Het kalkskelet is namelijk pas goed zichtbaar wanneer het koraaldiertje uit zijn skelet is gehaald en bevat belangrijke kenmerken om een soort te herkennen. Er is geen reden om te rouwen om dit stukje koraal, want onder de goede omstandigheden in het aquarium groeien de kolonies snel en is een dergelijk stukje van drie centimeter in twee tot drie maanden weer aangegroeid.
Een stukje van het koraal Galaxea fascicularis levend en als skelet.
Ondertussen zijn we alweer anderhalf jaar verder sinds de start van het project. Inmiddels zijn van 35 kolonies, van de moeilijkst te onderscheiden koraalsoorten, stukjes naar Londen gestuurd om het DNA te bepalen, waarvan we van al 19 kolonies resultaat hebben. Van enkele soorten weten we nu dus de exacte soortnaam! Daarnaast zijn al 95 koralen onderwater gefotografeerd en zijn eerst een student en later twee vrijwilligers druk bezig geweest met de macrofoto’s. Er zijn al 60 koralen in detail gefotografeerd. Stapje voor stapje komen we dus dichterbij de antwoorden en door middel van de detailfoto’s en de genetische informatie hopen we langzaam te achterhalen welke koralen er allemaal in het koraalrif in Burgers’ Zoo staan.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024