Maandag 9 november 2020 hebben dierenarts Henk Luten, curator/bioloog Max Janse en het team van dierverzorgers van de Ocean op succesvolle wijze internationaal pionierswerk verricht. Een murene van minstens twintig jaar oud met een lengte van maar liefst 1,48 meter had last van een huidinfectie aan de kop.
Nu is er wereldwijd nauwelijks ervaring voorhanden voor wat betreft operaties aan (tropische) zoutwatervissen. Acht jaar geleden vond in ons park ook een succesvolle operatie aan een vis plaats; toevallig hetzelfde dier, maar destijds vanwege een andere kwaal.
Een team van acht personen stond klaar om de operatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het dier werd voorzichtig in een bak met zout water en narcosemiddel geplaatst. Toen de murene eenmaal onder zeil was, werd de 1,48 meter lange vis op de operatietafel in een halve pvc-pijp gelegd en bedekt met natte doeken. Een slang met zuurstofrijk water en narcosemiddel stroomt via de bek constant over de kieuwen, zodat de murene goed kan blijven ademen.
Dierenarts Henk Luten, uitgerust met handschoenen en een lampje op het voorhoofd om alles zo goed mogelijk te kunnen bekijken, gaat vervolgens zeer geconcentreerd aan het werk. De murene heeft rondom de ogen en de bovenkaak een ontsteking van de huid. Luten neemt snel stukjes weefsel weg van de ontstoken plekken. Door middel van een biopt en een kweek wordt uitgezocht van wat voor bacterie of schimmel het dier last heeft. Tijdens de operatie blijkt dat er gezond roze herstellingsweefsel aanwezig is; een gunstige ontwikkeling voor het herstel van het dier.
De kennis en ervaringen met operaties aan (tropische) zoutwatervissen staan internationaal nog in de kinderschoenen. “We leren op dit soort dagen veel en delen dat met de wereld”, aldus de dierenarts. Net als moderne dierenparken werken ook grote publieksaquaria internationaal steeds intensiever samen. Als voorbereiding op deze operatie is er ook contact geweest met verschillende internationale dierenartsen. Vooral de narcose is een uitdaging.
De murene maakt direct na de operatie alweer een goede indruk. Het dier is rustig aan het bijkomen van de narcose en brengt de komende dagen nog even in quarantaine achter de schermen door. Aan de hand van de uitslag van de afgenomen materialen zal gekeken worden wat de volgende stappen zijn. Mogelijkheden zijn een behandeling met specifieke medicijnen, een nieuwe operatie of enkel rust. We streven naar het eindresultaat dat het dier weer voor het publiek zichtbaar zal zijn, maar de aankomende tijd zal de murene nog in het vissenziekenhuis blijven.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024