Aan het eind van een lange, nogal grijzige winterperiode snakken veel mensen naar weer wat kleur in de tuin. Gelukkig zijn er enkele planten die hun bloemenpracht al laten zien, nog voordat ze blad maken. Een tweetal planten dat ook zonder blad bloeit, stellen we hier aan u voor.
Aan het eind van een lange, nogal grijzige winterperiode snakken veel mensen naar weer wat kleur in de tuin. Gelukkig zijn er enkele planten die hun bloemenpracht al laten zien, nog voordat ze blad maken. Een tweetal planten dat ook zonder blad bloeit, stellen we hier aan u voor.
Direct na binnenkomst in het park eist de leuke pinguïngroep natuurlijk alle aandacht op. Maar kijkt u ook eens naar de beplanting van het pinguïnverblijf. Aan de rechterkant ziet u daar een wat warrig uitziende struik, die ons in het koude jaargetijde met mooie gele bloemen verrast: de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). Zijn wetenschappelijk naam betekent vertaald ‘de naaktbloeiende jasmijn’. De gele bloemetjes verschijnen tussen november en februari. Als het vriest, stopt de winterjasmijn even met bloeien, maar zodra het ietsje warmer wordt, begint hij opnieuw. Pas vanaf eind februari krijgt de plant kleine, eivormige blaadjes. In de winter zijn hier weinig gevleugelde insecten die door de bloeiende plant worden aangetrokken. De winterjasmijn komt dan ook niet uit Europa, maar van oorsprong uit China. Daar zijn waarschijnlijk nachtvlinders de bestuivers. Op uw tocht door het nieuwe maki-gebied komt u op nog meer plekken de winterjasmijn tegen.
In de Amerikaanse woestijn is de bloeitijd van veel planten vooral afhankelijk van regenval. En die regen valt niet elk jaar precies in dezelfde periode. Dat is een dilemma voor nectar-drinkende trekvogels die hun reis meer op daglichtlengte dan op het weer afstemmen. Gelukkig is er ook een uitzondering: de opvallende ocotillo (Fouquieria splendens) bloeit in de lente en de zomer en dan ongeacht of er wel, geen of weinig regen is gevallen. Dit in tegenstelling tot veel andere woestijnplanten die wel eens een jaartje bloei overslaan als er weinig regen valt. De ocotillo kan bloemen voortbrengen als zijn stekelige takken bladeren dragen. In drogere jaren echter bloeit hij, terwijl de takken helemaal grijs en kaal zijn. Door deze ‘betrouwbaarheid’ zijn ocotillo’s de belangrijke voedselbronnen voor kolibries tijdens hun trektocht.
Of een ocotillo wel of geen groen blad heeft, is niet afhankelijk van het jaargetijde, maar alleen van de vochtigheid. Na een buitje kan hij in de zomer binnen 36 uur en in de winter binnen 72 uur nieuw blad aanmaken. Zodra uitdroging dreigt, laat hij zijn blad weer vallen. Normaliter herhaalt deze cyclus zich twee tot drie keer per jaar, maar ook acht keer per jaar kan de ocotillo zijn blad verliezen en weer aanmaken. Ook in onze Desert laat de ocotillo zich soms met en soms zonder blad zien; en in het voorjaar altijd met oranje-rode bloemen.
Een centaur is een paardmens uit de Griekse mythologie. Een centaur heeft voor driekwart het lichaam…
Enkele seconde geleden
Een weerwolf is een mythologisch figuur dat vooral in de Europese folklore voorkomt. Een weerwolf is…
Enkele seconde geleden
De yeti (ook wel migyur, yeren of verschrikkelijke sneeuwman genoemd) zou volgens de verhalen een re…
Enkele seconde geleden