Zaterdag 9 november is de geschulpte hamerhaai helaas gestorven die sinds november 2010 in de Ocean rondzwom. Het volwassen mannetje heeft negen jaar lang zonder enig probleem in het grote haaienbassin van drie miljoen liter water geleefd.
Het dier at uitstekend en had geleerd om op een vaste voerplaats met behulp van een speciale voertang voedsel aan te nemen van de dierverzorgers. Door deze handmatige, individuele voermethode is het mogelijk om de haaien extra jodium en vitamines te geven en bij eventuele ziektes bijvoorbeeld ook via het voedsel met medicijnen te kunnen te behandelen.
De hamerhaai zwom de laatste dagen een stuk slechter, wat de andere haaien nieuwsgierig maakte naar het afwijkende zwemgedrag zonder dat ze daarbij overigens zichtbaar agressief werden. Goed zwemmen is van levensbelang voor pelagische haaiensoorten (ook wel vrijzwemmende haaiensoorten genoemd), omdat deze groep haaien niet zelfstandig water langs de kieuwen kunnen pompen. Juist als ze zwemmen en hun bek iets open hebben, stroomt het water via de bek door de kieuwen. Om niet volkomen uitgeput te raken van het 24 uur 7 dagen per week zwemmen, maken deze haaien glijvluchten door het water waarin ze rusten (vergelijkbaar met hoe roofvogels gebruiken maken van de thermiek om zweefvluchten te maken). Burgers’ Zoo stuurt het dier naar de pathologische faculteit van de Universiteit Utrecht in de hoop de exacte doodsoorzaak te kunnen achterhalen. Het hamerhaaimannetje is ongeveer 2,10 meter en weegt circa 55 kilo.
Uit de sectie is gebleken dat de hamerhaai een breuk in de rug had opgelopen. Helaas valt niet te achterhalen wat de oorzaak is geweest van deze breuk. De hamerhaai heeft negen jaar kerngezond rond gezwommen in het haaienbassin van Burgers’ Ocean, zo is eveneens uit de sectie gebleken.
Wij vieren het 25-jarige jubileum van Burgers’ Ocean door de koraalvissen in het grootste levende ko…
7 april 2025
Maandag 10 maart is een volwassen adelaarsrog verhuisd vanuit Burgers’ Zoo in Arnhem naar Nausicaá i…
10 maart 2025
Kennis en expertise van het kweken met koralen wordt steeds belangrijker om koraalriffen in het wild…
4 maart 2025