In de Ocean zwemmen twee gitaarroggensoorten. De reuzengitaarrog bij de haaien en de zwartkin-gitaarrog in de lagune. Een bizarre visverschijning die van voren wel op een rog lijkt, maar van achteren op een haai. Al heel veel bezoekers hebben zich verbaasd over deze vreemde dieren.
Onze zwartkin-gitaarroggen zijn vier jaar geleden in Aquatopia (België) geboren. Het jonge stel is niet verwant aan elkaar. Daarom is het extra leuk dat dit jaar de eerste jongen zijn geboren. En deze geboorte geeft ook weer nieuwe biologische informatie. Het was namelijk nog niet eerder bekend op welke leeftijd deze roggensoort geslachtsrijp is. De jongen zijn ondertussen alweer vertrokken naar twee Franse aquaria. De reuzengitaarrog is een ander verhaal. Dit vrouwtje zwemt al 21 jaar in de Ocean. Ze is al gegroeid tot een lengte van 220 centimeter. Maar een partner heeft ze niet. Tot tweemaal toe is geprobeerd een mannetje binnen te halen, maar helaas hebben beide mannetjes het niet gehaald door ziektes. Vanaf 2010 is besloten om geen haaien of roggen meer uit de natuur te halen voor de Ocean. Dat maakt het lastiger om een partner te vinden. Zeker omdat er maar enkele dieren in Europese aquaria aanwezig zijn en er met deze soort nog niet wordt gekweekt. Maar je weet nooit wat de toekomst kan brengen voor dit dier.
Het eten van ‘haaienvinnen’ is nog steeds een groot probleem in de wereld. Haaien en roggen planten zich heel langzaam voort en er worden veel meer haaien en roggen gevangen dan er geboren worden. De aantallen nemen dan ook in rap tempo af: ongeveer een derde van de soorten kraakbeenvissen zijn tegenwoordig bedreigde diersoorten. Helaas worden de vinnen van gitaarroggen als één van de ‘lekkerste’ van alle haaien en roggen beschouwd, omdat het mooi wit vlees is. Hierdoor wordt de vangst van gitaarroggen zeer lucratief voor de visserij met als gevolg dat ze snel in aantallen afnemen. Dit jaar is de bedreigde status van beide soorten in onze collectie op de rode lijst van de IUCN verhoogd naar ‘kritiek bedreigd’. De IUCN controleert wereldwijd de status van heel veel soorten dieren en planten. ‘Kritiek bedreigd’ is de laatste status voordat ze uitgestorven raken in het wild. Het probleem is dus zeer alarmerend. Publieke aquaria kunnen hun steentje bijdragen met de bescherming van deze prachtige dieren. Dat doen we niet alleen door ze te laten zien en het verhaal erachter te vertellen, maar ook door actief bezig te zijn met kweekprogramma’s. Het ideaal is natuurlijk dat je vanuit die kweekprogramma’s dieren terug in de natuur uitzet. Een horizon waar naartoe gewerkt gaat worden, maar waar we nog lang niet zijn. Toch ga je met deze informatie op zak weer anders kijken naar deze bizar gevormde dieren.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024