Maandag 4 februari 2019 hebben de dierverzorgers van de Ocean twee Japanse bakerhaaien (ook wel tapijthaaien of wobbegongs genoemd) uitgezet in de lagune van de Ocean.
Maandag 4 februari 2019 hebben de dierverzorgers van de Ocean twee Japanse bakerhaaien (ook wel tapijthaaien of wobbegongs genoemd) uitgezet in de lagune van de Ocean. Het mannetje en vrouwtje verbleven al enige tijd achter de schermen in quarantaine om te wennen aan hun nieuwe verblijfplaats. De haaien zijn afkomstig van Leipzig Zoo, waar het aquarium momenteel volledig wordt verbouwd. Het mannetje bleek 93 centimeter lang te zijn en het vrouwtje 87 centimeter.
De foto's zijn gemaakt door Gert Janssen (Vidiphoto) en zijn auteursrechtelijk beschermd
Hoewel Japanse bakerhaaien (Orectolobus japonicus) in het wild gelukkig nog vrij veel voorkomen, zijn ze relatief zeldzaam in aquaria. Dat komt vooral door hun bijzondere gedrag. Japanse bakerhaaien zijn erg luie eters: ze liggen op de zeebodem in afwachting van een lekker hapje dat voorbij komt zwemmen. In Burgers’ Zoo worden deze haaien individueel met een voertang gevoerd, net als alle grotere vissoorten zoals haaien en roggen. Op die manier kunnen de dierverzorgers exact bijhouden wat en in welke hoeveelheid de dieren eten.
Japanse bakerhaaien zijn typische bodemhaaien, die niet constant in beweging hoeven te blijven om te kunnen ademen, zoals bij vrijzwemmende (oftewel: pelagische) haaien bijvoorbeeld wel het geval is. De dieren zijn eierlevendbarend: ze leggen een ei in hun lichaam dat ook in het lichaam uitkomt, waarna het jong vervolgens geboren wordt. Het mannetje meet op dit moment 93 centimeter en het vrouwtje 87 centimeter. Deze dieren zijn al volwassen, dus zullen niet heel veel meer groeien.
Alle nieuwe dieren die in het dierenpark arriveren, gaan eerst een tijdje in quarantaine. Niet alleen kunnen ze daar eerst in alle rust bijkomen van het transport, maar ook rustig wennen aan hun nieuwe leefomgeving en vaak ook hun wat andere dieet. Voor de Japanse bakerhaaien geldt dat de dierverzorgers willen dat de dieren eerst goed van de voertang eten, voordat ze voor de schermen worden uitgezet. Bovendien kregen ze nog uit voorzorg een middeltje dat ervoor zorgt dat ze parasieten zoals wormen kwijtraken, voordat ze in de Ocean bij de overige bewoners worden geïntroduceerd. De dierverzorgers houden de dieren voorlopig dagelijks goed in de gaten en controleren of ze goed blijven eten. Als alles naar wens verloopt, wordt het afscheidende hek in de lagune weer verwijderd en kunnen ze verder het bassin gaan verkennen. Bezoekers kunnen de nieuwe aanwinsten vanaf het strandje aan het begin van de Ocean ontdekken.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024