In de Mangrove groeien verschillende planten speciaal voor de vlinders. Zo zijn er de zogenoemde waardplanten, waar vlinders hun eitjes op leggen en waarvan de rupsen kunnen eten. Of de voedselplanten, die de vlinders van hun voedsel ofwel nectar voorzien.
In de Mangrove groeien verschillende planten speciaal voor de vlinders. Zo zijn er de zogenoemde waardplanten, waar vlinders hun eitjes op leggen en waarvan de rupsen kunnen eten. Of de voedselplanten, die de vlinders van hun voedsel ofwel nectar voorzien. Naast de bekende voedselplanten als de Lantana of Stachytarpheta groeien er op diverse plekken ook Psiguria planten. En nog een andere plant, net als de Psiguria een klimplant uit de komkommer-familie en met oranje bloemen komt binnenkort naar de Mangrove: de Gurania. In dit stukje stellen we deze opvallend bloeiende plantensoorten voor.
De Psiguria is een klimplant met opvallende oranje bloemetjes die een bijzondere aantrekkingskracht heeft op passiebloemvlinders. In tegenstelling tot andere vlinders kunnen passiebloemvlinders stuifmeel verteren. Stuifmeel zit op de meeldraden van bloemen en bestaat uit mannelijke voortplantingscellen. De passiebloemvlinders spuwen met hun roltong ‘speeksel’ in de Psiguria bloem. Door het speciale speeksel lost het stuifmeel op. De eiwitrijke vloeistof die dan ontstaat, wordt door de passiebloemvlinders opgedronken. De Psiguria maakt extra veel mannelijke bloemen, zodat er genoeg stuifmeel overblijft voor de bestuiving van de vrouwelijke bloemen.
Binnenkort planten we in de Mangrove ook een stek uit de Bush van de Gurania makoyana, een klimmer met felgekleurde oranje bloemen. In de Bush hangen van deze plant meterslange stengels met daaraan de bloemen. De buitenste krans van de bloembladen van de Gurania is feloranje en de binnenste bloembladen zijn felgeel. Vlinders en kolibries zorgen voor de bestuiving. Haar kleine komkommerachtige vruchten worden door vleermuizen en vogels gegeten.
Een bloem die compleet is, is normaliter van buiten naar binnen opgebouwd uit kelkbladeren, kroonbladeren, de mannelijke voortplantingsorganen en de vrouwelijke voortplantingsorganen. Eén Gurania plant produceert daarentegen bloemen die telkens alleen mannelijke of vrouwelijke kenmerken heeft. Elke Gurania brengt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen (het is dus een ‘eenhuizige’ plant), maar niet altijd tegelijk. Jonge planten produceren alleen mannelijke bloemen en oudere planten produceren alleen vrouwelijke bloemen. Naast het verschil in leeftijd wisselt de plant ook van soort bloemen per seizoen. Er is een periode van vrijwel alleen vrouwelijke bloemen met een paar mannelijke bloemen. Om zelfbestuiving te voorkomen, zijn vaak de mannelijke bloemen eerder rijp of alleen aanwezig.
Bij de Gurania makoyana is het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke bloem al te zien in de verschijningsvorm van de bloemen. De vrouwelijke bloemen staan allemaal op een eigen steel. Uit elke bloemsteel ontspringt een nieuwe bloemsteel, zodat de bloemen onder elkaar hangen. Een duidelijk verschil met de mannelijke bloemen die zonder steel aan de stengel zitten in bolvormige groepjes. Het verschil is zo groot dat de twee bloemen/bloeiwijzes bijna van verschillende soorten Gurania lijken.
De Psiguria groeit onder meer aan de rechter kant van het pad, een stukje na de poppenkast. Daar groeit hij bij het roze hutje. De Gurania krijgt zijn plekje op het dak van de veranda in de Mangrove. We nodigen u van harte uit om in Burgers’ Mangrove op zoek te gaan naar deze klimplanten met hun oranje bloemen
Aan deze boreling had de ooievaar flink te tillen: een pasgeboren zeekoe weegt zo’n 18 tot 25 kilo!…
17 januari 2024
Op 20 september 2023 is er een Caribische zeekoe geboren in Burgers’ Zoo Caribische zeekoeien leven…
20 september 2023
De vieroogvis (Anableps anableps), ook wel vieroog genoemd, is terug in de Mangrove. Deze vissen ken…
19 september 2023