Met inzet van duikers weten dierverzorgers en bioloog van Burgers’ Ocean op succesvolle wijze volwassen adelaarsrog te vangen en parasieten te verwijderen.
Een team van tien dierverzorgers en biologen heeft donderdagochtend 17 mei 2018 met vereende krachten op succesvolle wijze een volwassen adelaarsrog van 21 kilo uit Burgers’ Ocean gevangen. Enkele duikers plaatsten een groot staand net in het bassin met een inhoud van 1,6 miljoen liter water, waarna het volwassen mannetje met een speciale draagbaar snel uit het water getakeld kon worden. Het dier werd 45 minuten in een quarantainebak geplaatst om te worden behandeld. Aan het water in de bak was een parasieten-verdelgend medicijn toegevoegd, waarna de volwassen adelaarsrog weer helemaal schoon naar zijn bassin kon terugkeren. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om het dier te wegen en meten: het gewicht bedroeg 21 kilo bij een spanwijdte van 1,30 meter. Koninklijke Burgers’ Zoo is de grootste kweker ter wereld van gevlekte adelaarsroggen.
Het Arnhemse dierenpark heeft sinds het jaar 2000 gevlekte adelaarsroggen in Burgers’ Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van 8 miljoen liter water. Het dier dat donderdagochtend gevangen werd, leeft al 18 jaar in Arnhem en is de belangrijkste fokman van de groep adelaarsroggen in Burgers’ Ocean. Sinds de komst van deze bijzondere kraakbeenvissen verzamelt Burgers’ Zoo dagelijks data voor wetenschappelijk onderzoek.
Zo wordt exact genoteerd wat voor voedsel en welke hoeveelheid voedsel elke individuele adelaarsrog dagelijks eet. Uit een analyse van deze gegevens kunnen cycli herkend worden en eventuele voorspellingen gedaan worden.
De bioloog van de Ocean en zijn team dierverzorgers hebben daarnaast een techniek ontwikkeld om eenvoudig DNA-materiaal van individuele adelaarsroggen te kunnen verzamelen. Zij knippen een klein stukje van de gifstekel, waaraan een heel dun huidlaagje met DNA-materiaal is bevestigd. Voor de dieren is dit volstrekt pijnloos en vergelijkbaar met het knippen van een nagel. De gifstekel groeit naar verloop van tijd weer aan. Het DNA-materiaal is belangrijk voor de vaderschapsbepaling en soortbepaling.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024