Een instelling die zich als doel stelt om liefde voor dieren en natuurbehoud te promoten, denkt zeker ook na over hoe het qua duurzaamheid met haar eigen bedrijfsvoering gesteld staat.
Een instelling die zich als doel stelt om liefde voor dieren en natuurbehoud te promoten, denkt zeker ook na over hoe het qua duurzaamheid met haar eigen bedrijfsvoering gesteld staat. Een C02-neutrale en compleet duurzame dierentuin zal vermoedelijk een illusie zijn. Echter zijn er wel veel verschillende mogelijkheden om stappen richting duurzaamheid te zetten! Ook Burgers’ Zoo spant zich hiervoor in en dit wordt al sinds vele jaren met de gouden standaard van de Green Key gehonoreerd. Onlangs hebben we nog 727 zonnepanelen geplaatst op het dak van het Safari Meeting Centre om zelf duurzaam stroom op te wekken! Wie meer over duurzaamheid in heel Burgers’ Zoo wil weten, kan bijvoorbeeld op de website opdrachtenboekjes downloaden met de thema’s watermanagement en afvalbeheer in de natuur en in de dierentuin.
Een kleine greep uit de maatregelen, hoe Burgers’ Zoo duurzaamheid in acht neemt, volgt hier aan de hand van paar initiatieven uit de Ocean:
Verwarming en koeling van de bassins van de Ocean vragen veel energie. Het is daarom belangrijk dat de watertemperatuur op zo duurzaam mogelijke wijze geregeld wordt. Een warmte-koude-opslag is de basis voor het verwarmen dan wel koelen in de Ocean. De technische ontwikkelingen in de Ocean gaan snel, en soms is het qua duurzaamheid gunstiger om zelfs nog werkende maar wat verouderde installaties tijdig te vervangen. Sinds de Ocean in het jaar 2000 is geopend, hebben we bijvoorbeeld de waterpompen verruild voor nieuwe modellen die maar liefst twaalf keer zo efficiënt werken. Een mooie energiebesparing bij deze pompen die 24 uur per dag ingeschakeld moeten zijn! Waar mogelijk, passen we LED-verlichting boven de aquaria toe. Bij het levend koraalrif wordt met LED helaas nog niet het beste resultaat behaald, maar er lopen wel experimenten ermee. De ontwikkelingen op dit gebied blijven we nauwlettend volgen!
Vissen zijn over het algemeen geen enorm grote eters. Per kilo lichaamsgewicht eten ze veel minder dan bijvoorbeeld zoogdieren. Ook al gaat het dus niet om reuzegrote hoeveelheden voedsel: de vissen die op het menu van de Oceanbewoners staan, worden gekozen aan de hand van de Viswijzer. Zo voorkomen we het gebruik van bedreigde en overbeviste vissoorten als voedsel!
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023