Een stuk koraal is meestal een kolonie van heel veel kleine koraaldiertjes, 'poliepen' genaamd. Talloze poliepjes vormen samen het koraal. Achter de schermen in de Ocean, bevindt zich een koralenkweek.
Een stuk koraal is meestal een kolonie van heel veel kleine koraaldiertjes, ‘poliepen’ genaamd. Talloze poliepjes vormen samen het koraal. Deze vaak piepkleine koraaldiertjes kunnen zich op meerdere manieren voortplanten. Ten eerste kunnen ze zich splitsen; zo groeit de kolonie steeds groter. Omdat het bij deze splitsing om ongeslachtelijke voortplanting gaat, zijn de poliepen in één kolonie allemaal kopieën van elkaar.
Het komt in de natuur wel eens voor dat koraal afbreekt, bijvoorbeeld bij sterke stroming. meestal overleeft een afgebroken stukje het niet, maar als het in een ideale omstandigheid terecht komt, kan het stukje weer uitgroeien tot een grotere kolonie. Van dit principe maken ook de dierverzorgers gebruik, waarbij koraal wordt ‘gestekt’. Hierbij wordt voorzichtig een stukje koraal afgebroken en met twee componenten epoxy op een geschikte ondergrond vastgemaakt. Dit gebeurt achter de schermen in de Ocean, in de koralenkweek. De stukjes koralen die weer uitgroeien tot grotere kolonies hebben hier optimale leefomstandigheden als het gaat om waterkwaliteit, verlichting en waterbeweging. Je krijgt door dit ‘stekken’ meer kolonies en zo kunnen dierentuinen en aquaria vrij makkelijk koralen aan elkaar doneren, zonder hun eigen exemplaren zelf kwijt te raken!
Tenslotte kunnen koraalpoliepen zich ook geslachtelijk voortplanten. Bij sommige koraalsoorten heb je mannelijke en vrouwelijke kolonies, bij andere koraalsoorten maakt elke poliep zowel zaad- als eicellen aan. De juiste watertemperatuur, stroming en stand van de maan zijn voor koralen samen het signaal om hun geslachtscellen in het water te lozen. Alle koralen van één soort in één bepaald gebied doen dit dan in dezelfde nacht. Sommige van de miljarden ei- en zaadcellen treffen elkaar en versmelten. Daaruit ontstaat een larfje dat door het water zwemt. Op gegeven moment zwemt het larfje naar de bodem en groeit uit tot een poliepje: de basis voor een nieuwe koraalkolonie is gelegd! In het koraalbassin planten zich diverse koraalsoorten ook geslachtelijk voort, wat in aquaria niet heel gemakkelijk lukt. Naast de natuurlijke maancyclus die de koralen door het doorzichtige dak waar kunnen nemen, versterkt een kunstmatige maan boven het bassin dit maanritme en synchroniseert zo de voortplanting van de koralen.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024