Tot vandaag leek het er op dat alles goed ging. Het tweede jong leek goed te drinken en moeder leek het jong te accepteren. Echter op dag tien lijkt toch het noodlot toe te hebben geslagen.
In de eerste uren van het nieuwe jaar heeft onze Sri Lanka panter jongen geworpen. In het binnenverblijf hebben wij een natuurlijke situatie nagebootst waarbij de moeder de mogelijkheid heeft om zich terug te trekken. Om de dieren niet te storen hebben wij in het kraamhok een camera opgehangen zodat dierverzorgers de situatie in het kraamverblijf kunnen volgen. Dit bood ons eveneens de mogelijkheid om de volgers van onze online kanalen middels een livestream mee te laten kijken. Helaas hebben wij de livestream op 3 januari onderbroken, omdat we tot de conclusie kwamen dat er een jong in slechte conditie verkeerde. Op 4 januari kwamen we tot de conclusie dat dit jong de eerste kritische dagen niet heeft overleefd.
De eerste tien dagen na geboorte zijn cruciaal voor moeder en jong. Tijdens deze dagen proberen wij het zo rustig mogelijk te houden voor moeder en jong, en kunnen we alleen observeren vanuit de live camera die zich bevindt in het kraamverblijf. In het kraamverblijf bieden wij de moeder een donkere ruimte waarin zij zich veilig, prettig en ongestoord terug kan trekken met haar jongen. Net zoals panters dit doen in de natuur.
Tot vandaag leek het er op dat alles goed ging. Het tweede jong leek goed te drinken en moeder leek het jong te accepteren. Echter op dag tien lijkt toch het noodlot toe te hebben geslagen en zagen we vanuit de livestream vanochtend geen jong meer in het kraamverblijf. Nadat enkele dierverzorgers zijn gaan kijken in het kraamhok kwamen we inderdaad tot de conclusie dat moeder haar tweede jong heeft opgegeten. De plotselinge ommekeer in het gedrag is moeilijk te reproduceren.
Ondanks het feit dat het natuurlijk erg naar is wat er is gebeurd, zit er toch ook een positieve kant aan dit verhaal. De reden dat het vrouwtje naar Arnhem is gekomen, is omdat het vrouwtje voor het stamboek een belangrijke rol heeft aangezien zij de enige nakomeling is vanuit haar bloedlijn. Dit maakt haar genetisch belangrijk voor het stamboek van de Sri Lanka panter in Europese dierenparken.
Voor de pantervrouw was dit haar eerste dracht. Bij katachtigen is een eerste worp altijd spannend. Het is de vraag of een vrouwtje bij de eerste worp haar jongen accepteert en of ze deze groot kan brengen. Het vrouwtje is relatief jong en heeft ook geen ervaring met het groot brengen van jongen. Dat het vrouwtje een cyclus heeft, drachtig kan worden en het feit dat er voor zover we weten bij haar tijdens de dracht en het werpen geen complicaties zijn opgetreden, geeft goede hoop op een meer gezonde jongen in de toekomst.
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023