Dierentuinen en publieksaquaria in Europa spannen zich de afgelopen jaren meer en meer in om nakweek bij vissen te realiseren, met als doel om minder of helemaal geen vissen meer uit de natuur te hoeven importeren.
Dierentuinen en publieksaquaria in Europa spannen zich de afgelopen jaren meer en meer in om nakweek bij vissen te realiseren, met als doel om minder of helemaal geen vissen meer uit de natuur te hoeven importeren. Bij zoogdieren en vogels zijn door middel van samenwerking in fokprogramma’s zichzelf in stand houdende populaties al lang een feit. Maar bij vissen steekt dit werk nog in de kinderschoenen. Burgers’ Zoo speelt in Europa een sleutelrol bij de kweek van een aantal kraakbeenvissen, dus de haaien en roggen. Echter niet alleen door het zelf met succes fokken van haaien en roggen draag je bij aan de ontwikkeling richting duurzame dierentuinpopulaties! Ook door tijd en moeite te investeren in de communicatie en samenwerking met collega’s uit heel Europa, relevante onderzoeksprojecten te begeleiden en successen en mislukkingen met elkaar te delen is uiteindelijk iedere dierentuin en ieder publieksaquarium gebaat. Ook hierbij vervult Burgers’ Zoo een voortrekkersrol, zeker op het gebied van kraakbeenvissen.
Toen in 2009 in Burgers’ Ocean de eerste adelaarsrog werd geboren, was dat ook meteen het eerste jong in heel Europa! Sindsdien hebben al onze vrouwtjes adelaarsroggen al meerdere keren jongen gekregen. Nergens anders op de wereld zijn in een aquarium zoveel adelaarsroggen geboren. Burgers’ Zoo houdt ook het internationale fokprogramma voor deze soort bij en geeft zo zijn expertise door.
Ook bij grijze pijlstaartroggen en blauwgevlekte pijlstaartroggen verloopt het kweken hier uitermate succesvol, hoewel zeker de laatstgenoemde soort als wat lastiger te houden te boek staat. Bij de epaulethaaien zijn er sinds de opening van de Ocean al vele tientallen jongen uit het ei gekropen. Al deze jongen worden achter de schermen onder gecontroleerde omstandigheden verzorgd, totdat ze oud genoeg zijn om naar een ander publieksaquarium te verhuizen.
Bij een aantal soorten, zoals luipaardhaaien of zwartpuntrifhaaien is het nog wachten op succesvolle nakweek. Zo legt bijvoorbeeld het vrouwtje luipaardhaai wel regelmatig eieren, maar deze zijn - ondanks dat ze het bassin met een vruchtbare man deelt - onbevrucht. Gelukkig hebben enkele andere aquaria weer wat meer geluk met deze soorten en zo is het mogelijk om te ruilen en om nieuwe koppels samen te stellen die hopelijk ook hier wèl tot voortplanting komen!
Ieder jaar gaan ruim 500 koralen, zeeanemonen, roggen, haaien en andere vissen vanuit Arnhem naar andere publieksaquaria. Deze zijn allen hier geboren en worden gratis weggeven, volgens een internationale afspraak om dieren niet tussen dierentuinen te verkopen.
Uit de parkgids
Dit artikel is onderdeel van de Parkgids van Burgers' Zoo. In dit handboek krijgt u een kijkje achter de schermen en krijgt u inzicht in het reilen en zeilen van het dierenpark.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024