Woensdag 11 februari 2015 vertrok een in Arnhem geboren gevlekte adelaarsrog naar Zoo Hagenbeck in Hamburg. Enkele weken geleden vertrokken eveneens twee zelfgekweekte adelaarsroggen vanuit Burgers’ Ocean naar Nausicaa in Boulogne-sur-Mer (Frankrijk).
Woensdag 11 februari 2015 vertrok een in Arnhem geboren gevlekte adelaarsrog naar Zoo Hagenbeck in Hamburg. Enkele weken geleden vertrokken eveneens twee zelfgekweekte adelaarsroggen vanuit Burgers’ Ocean naar Nausicaa in Boulogne-sur-Mer (Frankrijk). Burgers’ Zoo schenkt alle zelfgekweekte adelaarsroggen aan collega-dierenparken en –aquaria in de hoop hiermee een gezonde basis te leggen voor een Europees fokprogramma voor deze bijzondere kraakbeenvis. Bioloog Max Janse van Burgers’ Zoo coördineert dit fokprogramma. Het Arnhemse dierenpark is de grootste kweker van gevlekte adelaarsroggen ter wereld, een diersoort die hoge eisen stelt aan waterkwaliteit, leefruimte, voeding en verzorging.
Burgers’ Zoo maakt alvast ruimte voor de volgende geboortegolf die verwacht wordt, aangezien enkele volwassen adelaarsroggen hoogdrachtig zijn. Max Janse, bioloog van Burgers’ Ocean, verklaart het kweeksucces als volgt: “Dagelijks besteedt het team van de Ocean diverse uren aan de verzorging van de adelaarsroggen. De dieren worden individueel gevoerd, zodat we exact kunnen bijhouden wat elk dier elke dag eet.” Naast de dagelijkse intensieve zorg van de dierverzorgers spelen waterkwaliteit, leefruimte en voeding een cruciale rol in het welzijn van deze diersoort. In Arnhem hebben de adelaarsroggen de beschikking over een bassin van 1,6 miljoen liter water, waardoor ze volop de ruimte krijgen om hun kenmerkende ‘vleugelslagen’ en glijvluchten door het water te maken. Burgers’ Zoo heeft inmiddels al naar tien Europese publieke aquaria jongen gestuurd, waaronder Kopenhagen, Valencia, Tenerife en Boulogne-sur-Mer.
Burgers’ Zoo onderhoudt goede relaties met tientallen dierentuinen en aquaria verspreid over heel Europa. Toch bestaat er tussen het Arnhemse dierenpark en Zoo Hagenbeck in Hamburg een historische vriendschapsband. Oprichter en eigenaar Johan Burgers raakte geïnspireerd door de vernieuwende ‘Freianlagen’ die Carl Hagenbeck in zijn Hamburgse dierentuin ontwierp. Hagenbeck werkte als één van de eersten ter wereld zo min mogelijk met hekken, beton en zuilen, maar koos in plaats daarvan voor natuurlijke barrières als greppels en grachten, imposante rotspartijen en ruim opgezette dierverblijven. Burgers heeft op zijn beurt Hagenbeck weer geïnspireerd door verder te bouwen in deze filosofie. Beide dierenparken zijn nog altijd echte familiebedrijven.
Wij vieren het 25-jarige jubileum van Burgers’ Ocean door de koraalvissen in het grootste levende ko…
7 april 2025
Maandag 10 maart is een volwassen adelaarsrog verhuisd vanuit Burgers’ Zoo in Arnhem naar Nausicaá i…
10 maart 2025
Kennis en expertise van het kweken met koralen wordt steeds belangrijker om koraalriffen in het wild…
4 maart 2025