De luipaardhaaienvrouw is weer terug van een welverdiende vakantie. Zij heeft ruim een jaar in het tunnelbassin gezwommen afgezonderd van een iets te opdringerig mannetje. Nu zijn ze weer voor een tijdje bij elkaar. Of het een blij weerzien is, zullen we moeten afwachten.
De vrouw is twaalf jaar oud en de man nog maar acht. Ze zijn al jaren samen in de Ocean. Het mannetje is een keer op liefdesreis naar het aquarium in Hamburg gegaan, in de hoop dat hij daar een vrouwtje zou bevruchten. Helaas is dat niet gelukt en is hij na een half jaar weer teruggekeerd. Waarom het mis is gegaan, kan allerlei redenen hebben: geen goede chemie tussen de twee haaien, geen succesvolle paring of fysiek een probleem bij man of vrouw. Maar het toen nog jongvolwassen mannetje heeft in Hamburg wel zijn lessen geleerd, want hij was direct een stuk nieuwsgieriger naar het Arnhemse vrouwtje waar hij eerder mee had samengewoond. Haaien hebben een inwendige bevruchting en moeten dus paren. Een onderdeel van de paring is dat het mannetje het vrouwtje bijt, waarbij de scherpe tanden de huid van de vrouw kunnen beschadigen. Zo gaat dat in de natuur ook en wat kleine bijtwonden zouden een goed teken moeten zijn. Echter onze man bleef het vrouwtje bijten waardoor ze te grote wonden kreeg en er besloten werd het stel (weer) te scheiden.
Het vrouwtje heeft ruim een jaar zonder man in het tunnelbassin tussen de roggen gezwommen. Het was even wennen voor de luipaardhaai. Om ruzie te voorkomen kregen de haai en de roggen ieder hun eigen voerplaats. Ook duurde het lang voordat het vrouwtje de bezoekerstunnel daadwerkelijk over durfde te zwemmen, maar toen de ‘ondiepte-vrees’ weg was gebruikte ze het gehele bassin. Geregeld lag ze op de bodem te slapen; een welverdiende rust.
Nu is het moment aangebroken dat de haaienvrouw terug wordt geplaatst naar het haaienbassin. De belangrijkste reden is om te kijken of een paring nu wel gaat lukken na zo’n lange scheiding. In de natuur zullen de dieren elkaar ook maar zo nu en dan tegenkomen. Binnen een dag lagen de dieren vin aan vin naast elkaar op de bodem. De afgelopen twee jaar heeft het vrouwtje al heel wat eieren geproduceerd, maar deze waren allemaal leeg; enkel het omhulsel werd gelegd. Mogelijk helpen de paringsactiviteiten de ontwikkeling van de eieren te bevorderen, maar of ze dan ook nog bevrucht worden, is afwachten. De dieren worden goed in de gaten gehouden. Waarschijnlijk zullen ze over een tijdje toch weer gescheiden worden, want wie weet werkt een knipperlichtrelatie in dit geval wel.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
Koninklijke Burgers’ Zoo kweekt succesvol met eierleggende tropische haaiensoort: uit DNA-onderzoek…
15 februari 2024
De luipaardhaai is één van de grootste haaiensoorten uit Burgers’ Ocean. Met zijn prachtige luipaard…
14 juli 2016