Na de vele succesvolle broedresultaten van de gewone kookaburra (Dacelo novaeguineae), ook wel bosijsvogel genoemd, waren we bij Burgers' Zoo toe aan een nieuwe uitdaging We zijn op zoek gegaan naar een prachtige, karakteristieke vogelsoort, die het Australische deel van de Fazanterie zou verrijken. En dat is gelukt! De blauwvleugelkookaburra (Dacelo leachii), ook wel blauwvleugelijsvogel genoemd, is nu toegevoegd aan de collectie.
Deze vogelsoort komt zowel in het wild als in dierentuinen niet vaak voor. In Australië beperkt zijn leefgebied zich tot de noordkust van het continent, terwijl de gewone kookaburra zich over de gehele breedte van de oostkust en in het zuidwesten van Australië laat zien. In Europa is hij slechts in achttien dierentuinen te zien, tegenover de negenennegentig Europese dierentuinen waar de gewone kookaburra te vinden is. Het zou dan ook geweldig zijn als we in de toekomst voor vele blauwgevleugelde nakomelingen kunnen zorgen! Maar zover is het nog niet. Op dit moment zit er in de Fazanterie van Burgers’ Zoo een jonge vrouw uit 2012. Zij wacht met smart op een man die haar in de toekomst zal vergezellen.
De blauwvleugelkookaburra behoort tot de familie van de ijsvogels. Kenmerkend voor deze familie zijn het compacte lichaam met een korte nek en korte poten en de opvallende snavel, die de vorm heeft van een dolk. Bij soorten die het op waterdieren gemunt hebben, is de snavel langer en wat spitser om zo hun prooien uit het water op te duiken. Veel ijsvogelsoorten jagen echter voornamelijk of uitsluitend op landdieren; de snavel van deze soorten is een beetje breder en naar verhouding wat korter. Dus aan de snavelvorm van een ijsvogel kun je de voedselvoorkeur van de betreffende soort aflezen.
Deze zeer kleurrijke ijsvogel heeft een lengte van ongeveer veertig centimeter en doordringende witte ogen. Ons vrouwtje heeft trouwens vanwege haar jonge leeftijd op het moment nog niet deze typerende lichte ogen. Daarnaast verraadt de naam zijn mooie helderblauwe vleugels al. Bij een bezoek aan de Fazanterie kunt u zelf eenvoudig zien of de blauwvleugelkookaburra een vrouw of een man is. De vrouw heeft namelijk een mooie roodbruine staart en de man heeft dit niet, zijn staart is blauw. Verder zijn het echte carnivoren. Ze eten graag kleine zoetwatervissen, insecten, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren. Wanneer de vogel in de natuur zijn prooi te pakken heeft, slaat hij deze links en rechts tegen de tak waar hij op zit, voordat hij hem opeet. In Burgers' Zoo krijgen ze geen levend voer te eten, maar toch is het mogelijk dat u als bezoeker het natuurlijke eetgedrag kunt aanschouwen.
De blauwvleugelkookaburra maakt niet zo vaak geluid als de gewone kookaburra, maar als hij van zich laat horen, produceert hij een geluid dat klinkt als een zeer aanstekelijke ‘lach’. Deze begint langzaam met een repeterend geluid waarna deze steeds voller, krassender en luider wordt, haast schaterend, om vervolgens weer af te zwakken. Alleen zijn grote broer, de gewone kookaburra, heeft binnen de vogelwereld een soortgelijke roep. Wanneer u bij een volgend bezoek op onderzoek uit gaat naar het stukje Australië binnen Burgers' Zoo, wordt u wellicht aangestoken door deze bijzondere niet te missen ‘lach’ van de blauwvleugelkookaburra!
Er zit maar al te vaak een kern van waarheid in liederen. Zo ook in de eerste zin van het beroemde Australische kinderlied over de (blauwvleugel)kookaburra: “Kookaburra sits in the old gum tree…”. De blauwvleugelkookaburra bouwt zijn nest namelijk echt bij grote voorkeur in deze Australische bomensoort (Eucalyptus alba).
Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) n…
26 juli 2024
Bij het betreden van hun buitenverblijf ontdekken de tien gorilla’s een niet-alledaagse lekkernij. B…
21 november 2023
Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Burgers’ Zoo. Laura kwam…
30 oktober 2023